Vežba spašavanja iz zaglavljene gondole nad jezerom – spasioci Gorske službe spasavanja odradili besprekorno! (FOTO I VIDEO)

Pomoći čoveku u nevolji i spasiti ljudski život – osnovni je zadatak Gorske službe spasavanja. Da bi u tome bili uspešni, izvode vežbe i treninge. Na Zlatiboru su vežbali evakuaciju ljudi sa gondole koja se zaglavila iznad jezera.

U simuliranom zastoju, na najzahtevnijoj i najatraktivnijoj deonici, trasi gondole, visoko iznad Ribničkog jezera, za kratko vreme, iz dve kabine, spasioci su evakuisali sve putnike.

– Nijednog trenutka nismo se osećali nebezbedno i nesigurno, uglavnom je sve teklo brzo i glatko – kaže učesnik vežbe Miroslav Mutić.

Boris Gordinovački ističe da je u svakom trenutku imao poverenja u spasioce.

– Stvarno je sve profesionalno – i oprema i njihov stav – dodao je Gardinovački.

– Evakuacija je prošla bez problema. Momci na vodi i kopnu su odradili svoj posao besprekorno, tako da po mom mišljenju je potpuni uspeh – nadvezuje se Milan Tomić iz Gorske službe spasavanja (GSS).

Uz podršku zaposlenih, u vežbi evakuaciji putnika, sa kopna i vode, učestvovalo je deset timova, sa pedesetak spasilaca GSS-a.

Koordinator Sektora evakuacije GSS-a Marko Avdić navodi da se redovno uvežava evakuacija na žičarama u Srbiji ali je po prvi put izvedena na gondoli.

– Cela procedura je standardizovana. Gde god da se zaustavi žičara nama je sve isto, jedino ovde je malo logistički veći problem iznad jezera – dodaje Avdić.

Aleksandar Ravas, koordinator tehničkog spasavanja GSS-a ukazuje da je najzahtevniji vežbe bio evakuacija kabina koje su se našle zaglavljene iznad jezera.

– Spasioci su prišli putem sajle, krećući se autonomnim sistemima za kretanje po sajli i putnike iz kabina spuštali u čamce koji su bili na jezeru – kaže Ravas.

Iizvršni direktor JP “Gold Gondola” Milomir Tucović napominje da je cilj vežbe da se sinhronizuje rad ispoštuje procedura, lokalne i Gorske službe spasavanja, kao i da se uključe druge službe kao što su vatrogasci, MUP i Dom zdravlja, ako dođe do ovakve situacije.

Vežba je izvedena u okviru redovnog, tehničkog pregleda i servisiranja “Gold gondole”, koja je za tri meseca prevezla više od sedamdeset hiljada putnika.

A kako je sve to izgledalo pogledajte na You tube kanalu “Gold gondola”.

Izvor: RTS, foto: screenshot youtube “Gold gondola”

Leave a Comment