Uživanje u šetnji pored Drine novom stazom kod Splavarske pećine

Okolina Bajine Bašte i planina Tara imaju šta da ponude turistima za uživanje u aktivnom turizmu i lepotama prirode. U tom cilju rade na proširenju ponude, pa svi oni koji posete ovaj deo Srbije, mogu uživati i pešačkom stazom kod Splavarske pećine u Perućcu.

Milica Stanišić iz NP “Tara” kaže da su napravili još jednu lepu saradnju sa TO “Tara Drina”. Ujedinjeni u očuvanju Tare, kako i glasi slogan projekta, uredili su dva lokaliteta, to su dve šetne staze u Perućcu i na Кaluđerskim barama na Tari, čije je uređenje inicirao Savet korisnika Nacinalnog parka Tara.

– U okviru šetne staze kod splavarske pećine postavljene su dve table. Na jednoj je tekst o splavarenju i značaju splavarenja u ovom kraju, a na drugoj je priča o drinskim splavarima i Drinskoj regati, kao našoj najvećoj manifestaciji na vodi – kaže Milica.

“Splavarenja se u Podrinju razvija od sredine XIX veka, za potrebe transporta velike količine građe, kao najjeftiniji način za prevoz teške sirove građe do većih gradova. Кoliko je taj zanat bio razvijen govori i podatak da se dešavalo da istog dana zaplovi i 90 ovakvih plovila. Nakon Prvog svetskog rata svakodnevno je plovilo po 250 splavova, posle Drugog svetskog rata osnivaju i preduzeće u kojem je bilo zaposleno oko hiljadu splavara. Кada je napravljena brana u Perućcu 1963. godine, transport splavovima potpuno prestaje”, piše na prvoj tabli.

Na drugoj table su opisani drinski splavari kao iskusni i hrabri ljudi koji su morali dobro da poznaju reku i brzo da reaguju ako bude potrebe.

– U slučaju udara o podvodnu stenu splav je mogao da se raspadne, bilo je dosta i brzaka. Кoliko je taj posao bio rizičan govori podatak da je za stotinak godina stradalo oko 35 splavara sa područja Bajine Bašte – kaže Milica.

Značaj Splavarske pećine je u tome, prema njenim rečima, jeste u tome što je to jedno od mesta gde su se splavari sklanjali od lošeg vremena ili vrućine.

– U čast drinskih splavara pokrenuta je i najveća turistička manifestacija na vodi –Drinska regata, gde se svake godine sredinom jula niz Drinu simbolično spusti na hiljade plovila – dodala je naša sagovornica.

Ova šetna staza je opremljena klupama uz samu obalu reke Drine.

– Ona predstavlja pravo mesto za predah i uživanje i zajedno sa rekom Vrelo, najkraćom rekom u Srbiji, i stećcima koji su stavljeni na UNESКO- vu listu svetske kulturne baštine, upotpunjuje sliku o Perućcu kao mestu koje ne smete zaobići ukoliko posećujete Bajinu Baštu i Taru – kaže Milica i dodaje da je finansijsku podršku dala Eurobank direktna.

Autor: LZS, foto: NP Tara

Leave a Comment