„Užičko more“ dobija novi i lepši izgled

Rekonstrukcija desne obale Gradske plaže: umesto asflata biće postavljen behaton. Završetak dečijeg bazena za nekoliko dana, a umesto hotela “Turist” uradiće se poslovno-stambeni prostor

Za deset dana počinju radovi na uređenju desne obale Gradske plaže, od ulaza na plažu do stare hudrocentrale „Pod gradom“. Prema rečima novog direktora „Užice-razvoj“ Miloša Milivojevića, plaža će posle radova izgledati potpuno drugačije.

– Umesto asfaltne podloge biće postavljen behaton, a biće zamenjena zaštitna ograda. Naredne godine biće urađena i leva obala Gradske plaže. Vrednost sadašnjih radova je 11,5 miliona dinara i to je izdvojeno iz gradskog budžeta. Rok za završetak radova je 75 dana – rekao je Milivojević.

U toku ove i prošle godine započeto je niz radova oko „užičkog mora“. Urađena je rekonstrukcija košarkaškog igrališta, inkluzivni park, a Milivojević je najavio i rekonstrkciju odbojkaškog terena i dečijeg igrališta. Pored toga, urađeno je još jedno dečije igralište, tik uz dečiji bazen na kupalištu, koji je u rekonstrukciji. Radovi na bazenu su trebali da se završe do 15. avgusta, ali je izvođaču radova gradska vlast odobrila produženje od mesec dana.

– Za nekoliko dana biće završeni svi radovi. Radovi su kasnili zbog velikih vrućina u toku jula i prvoj polovini avgusta, naročito kada je bilo u pitanju ugradnja keramčkih pločica, kada se radilo samo rano ujutru – rekao je Milivojević i dodao da je iz gradskog budžeta za ovu rekonstrukciju izdvojeno 38,5 miliona dinara.

Urađena je nabavka i ugradnja opreme u mašinsku sobu, sve elektroinstalacije, rekonstrukcija vodogana, urađena je hidroizolacija, zaštitna ograda, štampani beton na tribinama i gumena podloga ispod, a najbitnije od svega je što će se bazen puniti vodom sa gradskog vodovoda.

– U produženi rok radova od 30 dana dodali smo dodatnu hidroizolaciju i proširili obuhvat zaštitne ograde, jer nam je u prvom planu bezbednost dece – rekao je direktor „Užice razvoj“.

On je takođe dodao da će se raditi na zaštiti reke Đetinje od fekalija iz naselja Turica. Rekao je da su pri završetku radovi na fekalnom kolektoru na koji bi trebalo da se priključi 110 domaćinstava, a da će se nastaviti radovi na proširenju te mreže.

Gradska plaža u Užicu postoji već šest decenija. Idejni tvorac je inženjer Miladin Pećinar, dok je Vojimir Vojo Bojović kasnije predvodio radove na njenoj izgradnji, a sve u vreme tadašnjeg predsednika opštine Užice Rajka Ječmenice.

Jedino ruglo na Gradskoj plaži trenutno predstavlja ruine nekadašnjeg hotela „Turist“. Prema rečima Miloša Milivojevića hotel je u privatnoj sredini i kako je on nezvanično obavešten vlasnik je spremio projekat za izgradnju poslovno-stambenog objekta, i izrazio nadu da će se to ubrzo dogoditi.

Autor: LZS

Leave a Comment