Užički medeni dani

U Užicu je počela trodnevna manifestacija “Užički medeni dani” u organizaciji Udruženja pčelara Užice koje postoji od 1937. godine i ima najdužu tradiciju u Zlatiborskom okrugu. U okviru manifestacije svoje proizvode je izložilo dvadeset izlagača iz Užica, Nove Varoši i Višegrada.

Predsednik užičkog Udruženja pčelara Dragan Arsenijević kaže da imaju 140 članova i da taj broj varira, kao i to da je ovo udruženje jedno od najaktivnijih u Okrugu uključujući škole pčelarstva i predavanja.

– Iza pčelara je jedna loša godina zahvaljujući vremenskim neprilikama, jer su mart, april i maj bili kišoviti, a pčele “preživaljavale” i jedva opstajale u životu – kaže Arsenijević i dodao je da su sajmovi značajni za pčelare i prodaju proizvoda od pčela.

Slobodan Kuzmanović, gradski većnik za poljoprivredu, podsetio je da je grad izdvojio 700.000 dinara za nabavku selekcionisanih matica i razvoj pčelinjih društava.

– Ne treba naglašavati značaj pčelarstva i pčelarenja za proizvodnju zdravog meda. Svedoci smo da na tržištu u poslednje vreme imamo određene količine meda koji nije dobrog kvaliteta. Užičke pčelare ćemo kao lokalna samouprava nastaviti da podržavamo u proizvodnji kvalitetnog meda koji je veoma bitan za zdravlje ljudi – naglasio je Kuzmanović.

Ana Prokić, savetodavac Poljoprivredne stručne službe Užice kaže da su na raspolaganju svim proizvođačima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom pa tako i užičkim pčelarima.

– Kada je e-Agrar bio otvoren sklopili smo saradnju sa Društvom pčelara koji su se odmah organizovali i bili veoma zainteresovani za sve novine koje je doneo e-Agrar i ovom prilikom zahvalnost na razumevanju i prihvatanju novina – navela je Prokić.

Ministarstvo poljoprivrede nedavno je saopštilo da će subvencije po košnici iduće godine iznositi 1.000 umesto sadašnjih 800 dinara. Inače, cena suncokretovog meda na izložbi je 700-800 dinara, bagremov i livadski 1.000 dinara, a ekstrakvalitetni medovi sa visokih planina Peštera i istočne Bosne 1.500 dinara.

Na nagradnom likovnom konkursu Udruženja pčelara Užice na temu pčelarstvo prva tri mesta osvojile su Milica Gavrilović 8/5, Aleksandra Stanić 8/4 i Nikolina Marković 7/2, sve učenice Prve osnovne škole kralja Petra Drugog iz Užica. Nagrade su bile pet, tri i jedna tegla meda za najbolje likovne radove.

Ova manifestacija je počela minutom ćutanja za poginule Srbe na Kosovu i Metohiji Stefana Nedeljkovića, Igora Milenkovića i Bojana Mijailovića.

Autor: LZS

Leave a Comment