Užička tvrđava na poštanskoj markici

Tvrđava Stari grad u Užicu nalaziće se na poštanskoj markici koja je publikovana povodom 650 godina od prvog pomena užičke srednjovekovne tvrđave.

Ovu vest su Užičani sa ponosom primili, a povodom toga gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je rekla da “takav vid promocije zaslužuju samo najveća imena, simboli i događaji”.

– Upravo to je razlog više da danas budemo zadovoljni i ponosni. Ako zaboravimo prošlost nećemo imati ni budućnost. Zato ćemo čuvati od zaborava i vremena i Stari grad i sve naše kulturno istorijske spomenike – rekla je gradonačelnica.

Ona je podsetila da su oko 70 miliona vredni svi do sada izvedeni radovi, kako bi se sačuvala i obnovila užička tvrđava. Najavila je da se iduće godine očekuje rekonstrukcija vodene kule i izgradnja suvnirnice, a izrazila je nadu da će vrlo brzo početi izgradnja pešačkog mosta koji će Stari grad povezati sa magistralnim putem prema Zlatiboru i Višegradu.

Adam Sofronijević, direktor RJ Srbijamarka Pošta Srbije, rekao je da je ta marka izdata povodom najstarijeg jubileja koji je ove godine obeležen, ali i kao najava iduće godine u kojoj će Užice biti prestonica kulture Srbije.

– Kultura je osnova jednog naroda, dugoročno ga čini onim što jesmo i bez nje nema veće svrhe zajednice. Zbog toga je uloga Užica kao prestonice kulture od izuzetnog značaja u savremenom svetu, koji nosi mnoge izazove, dileme, novosti i preokrete i temelj na kome mi treba da se oslonimo. Objavljivanje poštanske marke će tokom cele naredne godine vršiti svoju funkciju vezanu za grad Užice, njegovu central ulogu u kulturi Srbije i za dugu tradiciju Starog grada – rekao je Sofronijević i gradonačelnici Užica uručio filatelistički tabak koji simbolično nosi broj 650.

Prvi pouzdani istorijski izvori o užičkoj tvrđavi potiču iz sredine 14. veka. Tada je bila u posedu vlastelinske porodice Vojinović, a od 1366-1373. godine pripadala je Nikoli Altomanoviću. Dubrovački istoričar Mavro Orbini pominje Užice opisujući događaje koji se tiču sukoba kneza Lazara i kralja Tvrtka sa Nikolom Altomanovićem, koji je tada uhvaćen, zarobljen i oslepljen u  tvrđavi, leta 1373.

Više puta je rušena i ponovo utvrđivana. Kao vojni objekat onesposobljena je i porušena u januaru 1863. godine, u vreme proterivanja Turaka iz grada.

Zahvaljujući arheološkim istraživanja, delimičnom rekonstrukcijom i konzervacijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i Narodnog muzeja iz Užica od 1973-1984. godine zaustavljeno je obrušavanje i nestajanje grada koje je trajalo više od jednog veka. Poslednjih godina počela je njena rekonstrukcija.

Autor: LZS

Leave a Comment