Užička plaža od slave do zaborava

Kupalište na Đetinji, izgrađeno pre 60 godina, dugo je bilo jedinstven javni prostor na kome se mogla osetiti čar harmoničnog spoja urbanog i prirodnog

Gradska plaža na Đetinji u Užicu, jedna od najlepših u Srbiji (nekad s imenom „užičko more”), letos je napunila 60 godina. Ova godišnjica, u neslavno doba plaže kad se i po najvećoj žezi retko ko kupa u njoj, tokom leta ovde nije ni pomenuta. Korona je sve gurnula u drugi plan.

Možda i ne čudi što je tradicija plaže postala sporedna kad su zaboravu prepuštene i starije vrednosti u njenoj blizini: na Ilindan ovde nije obeležena 120. godišnjica prve hidrocentrale, niti se ko obazire što do temelja ruše ostatke tkačke fabrike stare 119 godina da bi napravili stambeno-poslovni kompleks.

S malim zakašnjenjem, ipak, ovih jesenjih dana uslediće kakvo-takvo podsećanje na 60. godišnjicu gradske plaže. Obnavlja se i aktuelizuje izložba o istorijatu ovog kupališta, postavljena pre pet godina ovde ispred kapije najstarije hidrocentrale.

Čitamo na panoima te postojeće izložbe, nazvane „Uhvati i pusti”, da je lokaciju za izgradnju plaže s branom na Đetinji odobrio Narodni odbor Titovog Užica aprila 1959. na zahtev Društva prijatelja dece. Plaža je izgrađena po zamisli inženjera Miladina Pećinara, radove je predvodio Vojimir Vojo Bojović. Svečano je otvorena 7. avgusta 1960. u prisustvu velikog broja građana na čelu s predsednikom opštine Rajkom Ječmenicom.

– Površina jezera iznosi 25.000 kvadratnih metara. Plaža je izgrađena u najlepšem delu Užica, pod gradskim utvrđenjem. Nekadašnja kupališta Lekin vir, Kod debele vrbe, Kod četvrte stene, Plavi Jadran, Pod bukom, Žuljin vir, Jaz, Dragova i Fikarova plaža prepuštaju svoje posetioce novoj gradskoj plaži – napisao je na postavci pre pet godina njen autor Željko Marković, direktor užičkog Istorijskog arhiva, pa dodao:

– U gradu Užicu reč plaža ne znači samo mesto koje građani koriste za letnje osveženje. Plaža je ponos grada, jedinstven javni prostor na kome se u Užicu može još uvek i zauvek osetiti čar naselja koje je vekovima oduševljavalo prolaznike jedinstvenim spojem urbanog i prirodnog.

Prvih decenija nakon gradnje hiljade Užičana svakog leta uživalo je u lepotama plaže i osveženju na reci. Kazivali su pojedini dugovečni Užičani, koji su tada sve letnje dane ovde provodili, da je voda planinske Đetinje lekovita „jer u svom toku prolazi preko sedam banja”. Za mnoge je u tim vremenima oskudice ovo bilo jedino letovanje, „užičko more”. Divno šetalište i potrebni sadržaji kasnije su napravljeni uz rečne obale.

A onda se u novije vreme ta slava plaže ugasila. Čistoća vode dovedena je u pitanje jer se iz neuređenog naselja Turica u gornjem toku svašta izlivalo u reku, pa su nadležni katkad donosili naredbe o zabranama kupanja. Uz to, voda na plaži postajala je sve hladnija, da li usled rada hidrocentrale ili načina ispuštanja iz vodoakumulacije Vrutci? Tako da je poslednjih godina voda u reci hladna i tokom najvećih žega. Pri tome, predlozi da bude primenjen kakav projekat za njeno zagrevanje nisu nailazili na razumevanje onih koji odlučuju. U gradu je proradio zatvoreni bazen, ima i otvorenih, pa je plaža pala u drugi plan, nove generacije ne znaju za njene vrednosti.

smart

Odbrana i budući dani

Poslednjih godina, udruženje građana Užička odbrambena liga ističe se u odbrani plaže od zaborava. U tom smislu inicirali su poduhvat gradnje fekalnog kolektora u Turici (da bi čista Đetinja iz tog naselja dolazila na plažu), koji je lokalna vlast nedavno preduzela. Ali dug je spisak potrebnih akcija.

– Ide se preko reda, pravi Stari grad i neolitsko naselje, a preskače reka Đetinja, koja je prvi prioritet, jer se ti lokaliteti na njoj nalaze. Ovakva Đetinja nam ne služi na čast, a treba da bude turistička atrakcija broj jedan – apelovao je nedavno sa skupštinske govornice u Užicu odbornik Užičke odbrambene lige Dejan Krčevinac.

Dok se ta želja i potreba ne ostvari, neka za utehu bude dopuna izložbe o istorijatu gradske plaže u sklopu obeležavanja 60 godina njenog postojanja. Omogućili su je grad Užice, ustanova „Veliki park” i Istorijski arhiv. Prema rečima direktora arhiva Željka Markovića, njome je osvežen prostor na tom omiljenom užičkom šetalištu.

smart

– Postavljena izložba, koja krasi plažu poslednjih godina, prikladna je ovom jubileju. Za ovu priliku smo je dizajnirali i potpuno zanovili budući da je, usled izloženosti spoljnim uticajima, tehnički dotrajala. Bila nam je, uz to, namera da ovim istaknemo doprinos Rajka Ječmenice, predsednika užičke opštine u vreme gradnje gradske plaže. Rajko je ove godine preminuo, tako da se 60. godišnjica plaže obeležava njemu u čast, a svima nama na uživanje i razgledanje – rekao nam je Marković.

Autor: Politika, Branko Pejović; foto LZS

Leave a Comment