Užice će biti grad raspevane mladosti: USKORO POČINJE LICIDERSKO SRCE!

Za četiri dana Užice će postati grad raspevane mladosti i lepote. Od 15. do 19. avgusta u organizaciji udruženje građana „ERA“ i Grada Užica održaće se 14. Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ koji će okupiti oko 1000 mladih iz 11 zemalja. Svoje znanje iz folklore predstaviće 23 ansambla.

Učesnici festivala ove godine dolaze iz Meksika, Ukrajine, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Češke, Slovenije, Turske, Grčke, Bosne i Hercegovine – Republika Srpska.

– Naš grad će nekoliko dana živeti u ritmu razigrane i raspevane mladosti, koja će nas upoznati sa folklornim nasleđem različitih podneblja. Jezik muzike i igre je onaj koji svi razumeju i zbog toga ne iznenađuje da ovakve manifestacije daju značajan doprinos povezivanju i zbližavanju ljudi i naroda. Važno je da se upoznajemo, a to se najbolje čini preko kulturne zaostavštine i vodi ka uzajamnom uvažavanju i poštovanju naših posebnosti – rekla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Vlastimir Veljović, član Organizacionog odbora festivala, naveo je da su pored koncertnog programa planirani brojni prateći sadržaji – izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, edukativni seminar „Deca – čuvari tradicije“, folklorne igraonice, posete turističkim destinacijama, grnčarska radionica, zumba žurka, posete istorijskim i kulturnim znamenitostima i na svim lokacijama na kojima se festival održava, kao i tradicionalna  humanitarna akcija „Licidersko srce – deci“.

Ovaj festival se pored Užica održava i na Zlatiboru i u Višegradu.

Autor: LZS

Leave a Comment