Uskoro probni rad gondole na Zlatiboru

Radovi na gondoli od centra Zlatibora do Tornika privode kraju. Pri kraju su radovi na uplitanju glavne noseće sajle od početne stanice – centra Zlatibora do međustanice na Ribničkom jezeru, što je ujedno i jedan od poslednjih poslova pred puštanje instalacije u probni rad.

Ovaj u početku dugo osmišljavan projekat uz mnoge administrativne prepreke uspeo je da se privede kraju samo istrajnošću čelnih ljudi opštine Čajetine. Zahvaljući tome Zlatibor će dobiti jedan najvredniji i najatraktivniji projekat ove opštine. Na uplitanju glavne noseće sajle  rade i francuski kooperanti – firma “Poma”.

Direktorka JP “Gold gondola Zlatibor” Bojana Božanić da su završeni poslovi na međustanci na montaži mašinske sobe.

-Ti radovi su podrazumevali montažu reduktora, pogonskih motora, prateće opreme kao i dizel agregata za rezervno napajanje. Obezbeđivanjem električne energije “srce” sistema počeće da kuca, te nam samo preostaje montiranje kabina i testiranje celog sistema gondole – kaže Bojana Božanić.

Francuski stručnjaci obaviće kontrolu ugrađene opreme  

Tokom boravka na Zlatiboru, francuski stručnjaci iz firme “Poma”, koristeći se svojim visegodišnjim iskustvom u ovoj vrsti poslova, sprovešće kontrolu svih izvedenih radova na stanicama kao i radova na liniji nosećih stubova, u sklopu priprema za tehnički pregled.

Francuski stručnjak iz firme “Poma” Baptist Šenal kaže da su četvorica tehničara iz Francuske angažovani ovih dana na razvlačenju glavne noseće sajle na sekciji “I” (početna stanica – međustanica).

– Nakon završetka ovih poslova, pridružiće nam se kolega iz “Pome” zadužen za uplitanje sajle. Sajla na sekciji “I” sastoji se iz dva dela koje je potrebno međusobno uvezati metodom uplitanja (na dva mesta). Кada noseća sajla bude na svom mestu, sledi postupak finalnog podešavanja i zatezanja. Na kraju naravno dolaze finalni testovi bezbednosti koji garantuju sigurnost da je posao obavljen u skladu sa najvišim standardima – kaže francuski stručnjak i dodaje da sem posla, nije imao puno vremena za obilazak Zlatibora, ali, da srpska planina, na prvi pogled, izgleda prelepo.

Drugi francuski stručnjak, Patrik Bonfand, angažovan je na finalnom radovima montaže mašinske opreme za gondolu. Ovi radovi obuhvataju poslove na finalnoj proveri i montaži komponenti linije i stanica. To su uglavnom fina podešavanja koja prethode puštanju u probni rad.

– Tim “Amige” je veoma dobro odradio posao, a veoma je dobra i moja saradnja sa njima. Očekujemo da ćemo do 20. jula otpočeti poslove na testiranju čitavog sistema i puštanje u probni rad. Sa mnom će biti kolege iz elektro firme “Semer” za testiranje elektro instalacija – kaže Bonfand.

– Zlatibor kao mesto mi se veoma dopada, primećujem da je sam centar u velikoj ekspanziji. Iskoristiću prvi slobodan dan da posetim neku od brojnih prirodnih atrakcija koje se nalaze u neposrednoj blizini – dodaje francuski stručnjak.

Uređenje partera

Uporedo se priprema dokumentacija za parterno uređenje pristupnih staza za sve stanice.

– Radi se priprema dokumentacije za parterno uređenje pristupnih staza za sve stanice kako bi se omogućila efikasna cirkulacija putnika do i sa gondole, kao i uživanje u prirodnim lepotama Zlatibora. U planu je da se parterno uređenje s vremenom dopunjava i unapređuje kako ova savremena instalacija i zahteva – naglašava direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“.

Još jedna gondola – od Tornika do vrha Čigote

Lokalno rukovodstvo zadovoljno realizacijom ovog projekta, najavilo je i drugu gondolsku žičaru, od Tornika do vrha Čigota, što će biti novi, veliki izazov i nova, velika atrakcija najposećenije srpske planine.

Autor LZS, Izvor: Bilten Zlatiborske novosti, foto: Gold gondola Zlatibor

 

 

Leave a Comment