Uređenim stazama za lepši doživljaj Zlatibora

Zlatibor je prepun staza i puteljaka preko livada i šumaraka idealnih za uživananje u šetnjama. Zato veliki broj turista na ovoj planini najviše i koristi šetnje kako bi uživali u najlepšim predelima. Korist od šetnje može da oseti svako dete, svaki rekreativac, isto kao vrhunski sportista.

Opštinska uprava u Čajetini je upravo to prepoznala pa je prethodnih, ali i ove godine, postavila i označila više pešačkih staza. U samom turističkom centru postoje uslovi za kružne šetnje za porodice sa bebama i decom u kolicima, a uskoro, nakon rekonstrukcije trga i šireg centra Zlatibora, staze će biti duže i lepše.

– Opštinska uprava Čajetina u martu ove godine počela je rekonstrukciju Kraljevog rga i pešačke zone u samom centru Zlatibora. Ideja je da se da se naselje Jelena Anžujska poveže sa centrom Zlatibora. Tu je postojala behaton staza koja je vodila od tog naselja do magistralnog puta. Početkom ove godine je urađen propust ispod magistrale koji je sada funkcionalno povezao Zlatibor sa obe strane magistrale. Tako je od naselja Jelena Anžujska pored hotela Olimp do Kreljevog trga napravljena funkcionalna celina – rekao je Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

On je dodao da je Opštinska uprava Čajetina isto u martu počela rekonstrukciju Trgovačke ulice. Tu su postavljene behaton ploče i napravljena pešačka zona, koja se proteže od malog magistralnog kružnog toka do hotela Dunav.

– To će biti Zlatiborska promenada koja se naslanja i povezuje tu stazu pored hotela Olimp ispod Kraljevih konaka, pored restorana Jezero i bukvalno ulazi u tu stazu koja ide oko samog jezera. Napravili smo urbani centar sa pešačkim stazama. Pomenuta promenada je bila građena u prvoj fazi, a u drugoj fazi je planirano da se u pešačku zonu pretvori postojeći put od hotela Dunav do hotela Tornik. Zato se radi i nova saorbaćajnica od Kalmanovih zgrada preko Obudovice pored početne stanice Gondola do hotela Tornik gde se radi kružni tok. Kada se to uradi Zlatibor dobija moderno šetalište koje će se prostirati od malog kružnog toka pored odmarilšta Dunav do hotela Tornik, u dužini oko 1, 2 km, a sa statzom Jelena Anžujske do 2 km. To su lake pešačke staze, bez barijera, nema stepenice, ima rampe za osobe sa invaliditetom i majkama sa malom decom u kolicima – objasio je Živanović i dodao da je u planu da se svake godine produžavaju i stvaraju nove pešačke staze u kojima turisti mogu da užicaju.

Postojeće staze se redovno obeležavaju i uređuju, svaka ima mobilijer, pečurke, klupe, vidikovce… Staze su različite dužine, neke se prepešače za pola sata, a neke za 4 sata.

UREĐENE STAZE

Staza KAMALJ

Kamalj je staza za laganu šetnju namenjena rekreativcima i početnicima. Šetnja ovom stazom je idealna da se vaše telo navikne na zdrav planinski vazduh.

Kamalj je staza za laganu šetnju namenjena rekreativcima i početnicima. Šetnja ovom stazom je idealna da se vaše telo navikne na zdrav planinski vazduh. Ova staza je skoro bez uspona i padova i ne dovodi do podizanja pulsa. Veoma je pogodna za osobe koje se leče ili oporavljaju nakon bolesti i povreda. Staza može da se pređe za oko 25 min, a dugačka je 1600m u oba smera.

Korisnici: Ova staza je skoro bez uspona i padova pa je pogodna za početnike, ne dovodi do podizanja pulsa i odgovara osobama koji se leče ili oporavljaju posle bolesti i povreda.

Staza: Staza počinje kod Instituta Čigota.

Dužina i trajanje: Staza može da se pređe za oko 25 minuta, a dugačka je u oba pravca (odlazak i povratak) 1.600 m.

Geografska odrednica: Polazna tačka je kod Instituta Čigota.

Površina: Dobro formirana prirodna staza/zemljani put.

Staza SPOMENIK

Najpznatija uređena staza je ona koja vodi iz centra do spomenika i ona predstavlja omiljeno šetalište gostiju.

Ova staza je tipična staza sa usponom i vrhom koji se osvaja i odakle se pruža pogled na ceo Zlatibor i okolinu. Prisutan je kontinuirani uspon od 10%, a najveći dostiže 20%.

Ovo je staza usponom i vrhom koji se osvaja i odakle se pruža pogled na ceo Zlatibor i okolinu. Prisutan je kontinuirani uspon od 10%, a najveći dostiže 20%. Namenjena je pripremljenim sportistima i osobama u formi, spremnim za naporan uspon. Ukupna dužina staze u oba smera je 7,3 km, sa visinskom razlikom od 90 m.

Korisnici: Namenjena je pripremljenim i aktivnim sportistima, spremnim za naporan uspon.

Staza: Staza počinje kod Instituta Čigota.

Opšte karakteristike: S povećanjem uspona, preporučuje se cik-cak penjanje. Po povratku se mogu koristiti staze kroz desnu i levu šumicu koje su obrasle šumom i rastinjem.

Dužina i trajanje: Ukupna dužina staze u oba pravca je 3 km, sa visinskom razlikom od 90 m.

Geografska odrednica: Polazna tačka je kod Instituta Čigota.

Površina: Dobro formirana prirodna staza.

Staza JEDINI BOR

Staza zdravlja se može preći za manje od sat vremena brzim hodom. Staza je dugačka u oba pravca 7,3 km.

Korisnici: Staza je namenjena osobama u dobroj kondiciji i sportistima.

Staza: Staza počinje kod Instituta Čigota.

Opšte karakteristike: S povećanjem uspona staze preporučuje se cik-cak penjanje. Po povratku se mogu koristiti staze kroz desnu i levu šumicu koje su obrasle šumom i rastinjem.

Dužina i trajanje: Kada se krene ovom stazom ide se u pravcu Spomenika, i tom prilikom se koristi stazica kroz Desnu šumicu. Visinska razlika iznosi 107 m sa prosečnim usponom od 27%.

Ukupna dužina staze u oba pravca iznosi 7,3 km. Visinska razlika je 107 m.

Geografska odrednica: Polazna tačka je kod Instituta Čigota.

Površina: Dobro formirane prirodne staze.

Staza ČIGOTA

Ova staza predstavlja pravi planinski poduhvat gde se sa vrha Čigota pruža pogled na Maljen i Povlen, Ovčar i Kablar.

Korisnici: Staza je namenjena iskusnim planinarima, sportistima i osobama sa dobrom kondicijom.

Staza: Staza polazi kod Instituta Čigota.

Opšte karakteristike: Dužina i trajanje: Staza se može preći za oko 3 sata. Dužina staze u oba pravca je 11,2 km.

Geografska odrednica: Polazna tačka je kod Instituta Čigota.

Površina: Dobro formirana prirodna staza.

Autor LZS

Tekst je podržan od OPŠTINE ČAJETINA u okviru projekta INFRASTRUKTUROM DO TURISTA “ZA LEPŠI DOŽIVLJAJ”

Zahvaljujemo se Turističkoj organizaciji Zlatibor na saradnji

 

3 thoughts on “Uređenim stazama za lepši doživljaj Zlatibora”

  1. Neka staza,popravite rupe na starom putu za Vodice i skinite one idiotske el.ograde duž magistrale pored najlepših livada Šajinovaca,da turisti mogu da prošetaju i naberu narcise!

    Reply
  2. Hoće li se ikad pustiti slapovi vode niz izgrađene kaskade od Kraljevih konaka do jezera.Uvrstite i stazu do brda Vranjevine 1072m,još lepši pogled

    Reply

Leave a Comment