U pripremi turistička revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure

Revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure je projekat od nacionalne važnosti, čije će se investiranje odvijati paralelno sa završetkom auto-puta Čačak–Požega, izjavila je premijer Srbije Ana Brnabić.
Na sastanku Međuresorne radne grupe za razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, na kojem su izneti predlozi projekata u oblasti turizma, životne sredine i infrastrukture za uređenje ovog predela izuzetnih prirodnih i turističkih odlika, ona je istakla da je ovo od izuzetnog značaja, jer će se na taj način protok saobraćaja izmestiti iz same klisure i omogućiti zaštita prirodnog dobra prve kategorije.
Takođe, kako je objasnila, predviđeno je i proširivanje same zaštićene zone klisure kao jedinstvene morfološke celine, ali i važnog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa Srbije.

Premijerka je navela da je ideja da ovo područje, do završetka dela auto-puta Preljina–Požega i realizacijom ove nacionalne inicijative, postane prirodna oaza i značajno turističko područje, što će u privrednom i turističkom smislu biti prekretnica, ne samo za Grad Čačak, već čitav ovaj deo Zapadne Srbije. Na sastanku je istaknuto da je u planu više projekata koji će biti realizovani do kraja godine, a obuhvataju investiranje u razvoj banjskog, zdravstvenog i sportskog turizma, za koje ovaj deo Srbije ima izuzetne potencijale.
Predstavljeni su infrastrukturni projekti u Ovčar banji, koji bi predstavljali početak investiranja i u druga banjska mesta. Krajnji cilj bilo bi stvaranje celovitog banjskog zdravstvenog kompleksa, čime bi se upotpunila turistička ponuda samog kraja i omogućilo otvaranje novih radnih mesta.
Članovi Radne grupe, koju čine predstavnici Grada Čačka, više ministarstava, Zavoda za zaštitu prirode i Turističke organizacije Srbije, istakli su da se očekuje da će investicije u Ovčarsko-kablarsku klisuru doprineti značajnom povećanju ekonomije, a broj turističkih poseta uvećati preko 50%, preneo je sajt Vlade.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Leave a Comment