U JABLANICI UZBUDLJIV DAN! STAMATOVIĆ:”DOBAR DAN ČUVARI SRPSKOG SELA I TRADICIJE!” /FOTO I VIDEO/

U Jablanica, najprostranijem srpskom selu, održan je 16. seoski višeboj, tradicionalna manifestacija koja predstavlja takmičenje u starim zanatima, veštinama i sportovima.

Oko 3.000 posetilaca došlo je da vidi i uživa u tradicionalnim veštinama naroda zlatiborskog kraja. Pesmom “Zlatibore moj zeleni bore” u izvodjenju trubačkog orkestra Milovana Milaćevića započet je svečani program.

Vukomir Božanić, u ime organizatora Turističkog udruženja Jablanica, podsetio je na Dragišu Tehera, koji je pre 17 godina dao ideju i za deset dana organizovao ovu  manifestaciju.

– Na prvoj su samo učestvovali samo Jablaničani, a sada nas ima sa svih strana. Svih ovih godina proširivali smo višeboj. Posle dve godine opština Čajetina je spoznala vrednost naše manifestacije i postala pokrovitelj. Mi danas imamo 12 disciplina u kojima je odraz način rada i života u zlatiborkom kraju – rekao je između ostalog Vukomir Božanić i zaključio da je ovo jedna od najpoznatijih i najposećenijih manifestacija seoskog tipa u Srbiji.

Prisutne je pozdravio i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, rečima:“Dobar dan čuvari srpskog sela i tradicije!”. Istakao je da je ovo najbolji način da se sačuva selo i tradicija, potom je i svečano otvorio program manifestacije.

SKOK U DALJ, PREVLAČENJE KLIČKA, KONOPCA, BACANJE KAMENA

U disciplini skok u dalj se nadmetalo 12 takmičara. Prvo mesto je osvojio Uroš Milićević skokom od 2.82 metara.

U disciplini bacanje kamena s ramena prvo mesto je hitcem od 11.24 metra osvojio Marko Purić sa Zlatibora.

U disciplini prevlačenje klička u finalu je pobedio prošlogodišnji pobednik Miloš Đurđić. On je u polufinalu savladao Uroša Ninčića rezultatom 2:0.

U skoku u vis iz mesta prvo mesto je osvojio Aleksandar Dragović.

U disciplini prevlačenje rukom u sunožnom stavu se nadmetalo osam momaka. U finalu je pobedio Marko Purić.

U prevlačenju konopca nadmetale su se četiri ekipe. U finalu je ekipa Zlatiborci rezultatom 2:1 savladala ekipu Kremanci.

STRUGANJE DRVA

U disciplini struganja drva kladarom se nadmetalo sedam ekipa. Prvo mesto je osvojila ekipa Ljuba i Radojice Bakić koji su prestrugali drvo za 14.17 sekudi. Ekipa Bakić Vladana i Janković Miluna je zadatak obavila za 20.71 sekundi i osvojila je drugo mesto. Treće mesto je osvojila ekipa Bakić Momira i Božanić Dragana koja je zadatak završila za 22.24 sekundi.

U disciplini struganje drva dubećom testerom nadmetalo se pet ekipa. Prvo mesto je osvojila ekipa u sastavu Slavko i Mirko Vujović i Didanović Milosav koja je radni zadatal izvršila za 43.86 sekudi i to bez greške.

KONJIČKA TRKA

U konjičkoj trci ovog puta su se nadmetala dva grla. Prvo mesto je osvojilo grlo Lolan Vlasilija Planića a drugo mesto je pripalo grlu Jadran Vladimira Didanovića.

VUČA VLACA SA KONJIMA

Posle nadmetanja u sportskim disciplinama usledila su takmičenja u vuči na vlaci. Ove godine su organizovana nadmetanja u tri kategorije vuča na vlaci konjskom zapregom – jednopreg i dvopreg i vuča na vlaci volovskom zapregom.

U disciplini vuča na vlaci trupca od 0.7  metara kubnih konjskim jednopregom se nadmetalo sedam grla. Prvo mesto je osvojilo grlo “Putalj” Ivana Zorića koje je trupac izvuklo za 49.14. Grlo Marka Jokića je bilo drugo s vremenom 53.77. A Ivan Zorić je osvojio i treće mesto grlom Vihor (54.22). Na četvrtom mestu je bilo grlo Nikole Petrovića (54.67) dok je grlo Jovana Vulovića bilo peto (67.00). U ovoj kategoriji dva grla nisu završila trku, dok je Nikola Petrović ponovio start zbog pucanja kajiša.

U disciplini vuča na vlaci konjskim dvopregom nadmetalo se pet parova. Prvo mesto je osvojio par Putalj-Vihor Ivana Zorića koji je trupac od 1.2 metara kubnih prevukao za 17.23 sekundi. Drugo mesto je zauzeo par Jovana Vulovića Vulovića Šargo i Cezar koji su trupac prevukli za 31.69 sekundi. Konji Nikole Petrovića Jadran i Soko su sa 38.12 sekudni bili treći. Konji Marka Jokića su bili četvrti sa vremenom 39.94, dok dvopreg Pavla Kneževića nije završio trku.

VUČA VOLOVIMA

U disciplini vuča volovima na vlaci ove godine je učestvovalo devet parova. Prvi su startovali volovi Milojka Udovičića Šiša, Jablan i Ruško. Oni su stazu prešli za 32.63 sekundi. Volovi Filipa Raškovića su imali peh na startu, kada im je pokao jaram pa su morali da startuju na kraju.

Da će takmičenje biti uzbudljivo videlo se već kod četvrtog starta kada su volovi Jablan i Golub vlasništvo Milovana Kuzeljevića stazu prešli za 27.80 sekundi. Lestvicu je podigao još više par Golub i Jablan Miloša Paunovića koji su stazu prešli za 23.72.

Veliko uzbuđenje je zahvatilo publiku prilikom nastupa Milana Žunića čiji su volovi Baljac i Šaronja stazu prešli za 18.88 sekundi. Potom je nastupio Miloš Drašković sa volovima Golub i Šaronja. Poznavaoci vuče na vlaci su aplauzom pozdravili ovaj par koji se tek uhodava i koji će svakako biti ozbiljan pretendent na titulu narednih godina.

Pretposlednji je na stazu izašao Ljubomir Andžić sa volovima Ruško i Balja. Većina u publici nije verovala da neko može prestići volove Milana Žunića ali se to dogodilo. Ruško i Balja su stazu prešli za 18.84. Ovo je izazvalo burnu polemiku izeđu takmičara i sudija, kako je moguća tako mala razlika.

Kako niko ne bi bio oštećen pregledani su video materijali i sudijske odluke su potvrdili i video snimci. Pa je u ovoj kategoriji konačan plasman bio sledeći:

Prvo mesto je osvojio par Ruško i Balja Ljubomira Andžića koji su trupac prevukli za 18.84. Drugo mesto su osvojili volovi Milana Žunića Baljac i Šaronja koji su trupac prevukli za 18.88 a treće mesto je osvojio par Miloša Paunovića Golub i Jablan koji su trupac prevukli za 23.72.

KATRAN DANI

U okviru Seoskog višeboja održavaju se i “Katran dani”. Ove godine katranica je potpaljena u subotu 18. juna, a dan kasnije svečano ju je otvorio zamenik predsednika opštine Čajetina, Miloje Rajović. Katran dani čuvaju tradiciju procesa pečenja katrana, koji se proizvodio u ovom kraju tri veka u nazad.

U kulturno umetničkom programu su pored trubača Milovana Milaćevića nastupile i pevačke grupe Biseri sa Đetinje i Soko. Vujica Dragović, član udruženja za negovanje tradicije “Zlatibor” je otpevao pesmu “Zaspo Janko”. Milivojka Bakić iz Šajinovca se predstavila pesmama koje je sama napisala.

Milija Jeftić iz sela Grbice kod Kragujevca se predstavio zdravicom “Pod Tornikom”.

“Pod Tornikom pesma da odjekuje, kroz Srbiju da se glasno čuje,

sede dede sada vam pevaju u nasleđe omladinu daju…”

Po završetku takmičenja dodeljene su nagrade najboljima a posetioci 16.seoskog višeboja su druženje potom nastavili pod šatrom uz Omiljeni bend do kasno u noć.

Autor: LZS, Izvor: TO Zlatibor, TV Zlatibor  

Leave a Comment