U čast Tesli

Udruženje „Tesla na Djetinji“ već sedmu godinu podseća na Teslina dela na dan njegovog rođenja 10. jula. Okuplja naučnike, umetnike i mlade posvećene nauci i promoviše vredno kulturno-istorijsko nasleđe grada.

Zbog epidemije koronavirusa ove godine „Tesli u čast“ neće biti okupljanja kod hidrocentrale „Pod gradom“, prve u Evropi, a druge u svetu, napravljene na Teslinim principima naizmenične struje.

– Na dostupnim sajtovima, kao i na video bimu postavljenom na platou hidrocentrale, na lokalnim i regionalnim televizijama emitovaće se kratki filmovi i  svečanu akademiju u novom formatu – prilagodjenu  situaciji. Prlaznici mogu zastati i gledati filmove, ali na određenim rastojanjima – rekla je Jelena Božović iz Udruženja „Tesla na Đetinji“.

Gošća ovogodišnjeg događaja Mirjana Prljević, međunarodni savetnik za strateško pozicioniranje, osnivač i direktorka „TESLIANUMA“, rekla je da potrebno povezivanje, prepoznavanje vrednosti koje delimo i tako ostvarili ekonomsku saradnju i tehnički napraviti nove patente.

Vrsni poznavalac Tesle inženjer Goran Marjanović je rekao da je hidrocentrala „Pod gradom“ nemerljivo kulturno i naučno blago ne samo Užica i Srbije, već civilizacije.

Hidrocentrala na Đetinji „Pod gradom“ je na tom mestu napravljena pre 120 godina na predlog čuvenog profesora Velike škole i pionira elektrifikacije u Srbiji Đorđa Stanojevića.

Kao izaslanik Ministarstva narodne privrede došao je u Užice 1898. godine i obišao klisuru Đetinje i mesto na kom je trebalo da se gradi tkačka fabrika. Našao je da u koritu Đetinje ima dovoljno vodene snage za pokretanje turbina i proizvodnju električne energije koja bi pokretala tkačke razboje, a pri tom i osvetljavala grad. Tek tada je odlučeno da se hidrocentrala gradi.

Autor LZS

Leave a Comment