Turisti oprez kada istražujete! Spašena strana državljanka u Zaovinama

Lepote prirode na Tari mami turiste da je istražuju. Ali, nesvesni su da to može da nosi i veliku opasnost. To se dogodilo i juče, kada se jedna strana državljanka, najverovatnije Ruskinja, zanesena lepotom prirode u Zaovinama, zaglavila na litici. Spasili su je vatrogasci iz Bajine Bašte i Užica, rendžeri iz NP Tare i meštani.

Foto: NP Tara

Žena se našla zaglavljena na strmini ispod brane Lazići i Spajića jezera, iza jednog bora. Njeno zapomaganje u pomoć prvi je čuo meštanin Radovan Đurić (64).

– Moja kuća je kod Spajića jezera. Čuo sam kao da neko zove ili plače. Prvo sam pomislio da neko dete plače, pa rekoh samom sebi, da idem da vidim šta se dešava, jer znam da ovde dolazi dosta turista. Kada sam prišao bliže čuo sam ženski glas koji jedva viče “pomoć, pomoć”. Podigao sam glavu i na nekih 60 metara iznad, na toj strmini iza jednog bora, video ženu. Ona je ponovo zvala pomoć. Odmah sam otišao da zovnem sina i brata. Dotrčali smo ispod litice i pozvali rendžere iz NP Tara – svedoči o drami koja se tu dešavala.

Foto: LZS

Prema Radovanovim rečima rendžeri su brzo stigli, ali su oni pozvali i vatrogasce.

– I vatrogasci su brzo stigli sa opremom. Razvukli konopce, poneli “korito” kako bi smestili ženu i bezbedno je spustili dole. Došli su do nje. Pošto nije bila mnogo povređena, polako su je sveli niz liticu. Bila je gore tri sata, kiša je padala, litica strma, klizava… Svaka čast ovim ljudima. Ona je bila sva prestravljena. Kada su joj rekli da sam je ja našao, počela je da mi se zahvaljuje i grli – kaže Radovan, koga svi u bajinobaštanskom kraju zovu Brico.

Foto: NP Tara

On još kaže da je žena povredila samo nogu i da je bila puna straha.

– Ona je kao turistkinja došla ovde kod komšije. Pela se uz neke stene, došla do Viline vode, to je mesto kako ga mi tako zovemo iznad stena, a onda se ponovo pela i nekako se izgubila. Pokušala je da siđe niz taj strmi deo, ali se okliznula i zaglavila iznad jednog bora. Imala je mnogo sreće – kaže Radovan.

Foto: NP Tara

Inače, njoj je danas 51. rođendan, pa kažu okupljeni da treba da ga proslavi sa velikim slavljem.

Autor: LZS

Leave a Comment