Teslin toranj na Zlatiboru

Na Zlatiboru u hotelu “Tornik Grand” potpisan je Memorandum o razumevanju između Opštine Čajetina i Naučno-obrazovne fonadicije Teslianum, koji podrazumeva zajedničku realizaciju projekta izgradnje internacionalnog naučno-obrazovnog centra „Teslin toranj Zlatibor“.

Zamišljeno je da Teslin toranj, kao jedinstvena svetska atrakcija, čini deo celine u kojoj će se nalaziti naučno obrazovni centar i muzej institut, i mesto koje će nuditi brojne elemente interaktivnih, zabavnih, rekreativnih sadržaja za sve stanovnike Zlatibora, kao i svih turista koji budu dolazili na ovu planinu.

Predsednik UO fondacije akademik Branislav Mitrović, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, rekao je da nije namera da se pravi replika davno srušenog eksperimentalnog Teslinog tornja u Americi. Uz konstataciju da je Tesla danas živ, on sigurno ne bi napravio takav toranj koji je nekada napravio, Mitrović je rekao da je namera da novi toranj donese neku novu energiju koja indetifikuje sadašnji trenutak, a čiji je inicijator Teslina misaona vertikala – načuni filozofski i moralni pristup.

 

– Ključne reči za ovakvu uinicijativu su edukativni centar, simbol kreativne energije, vidikovac kao reper i zaštitni znak prostora u kojem nastaja, projekat prosvećivanja, stavralačka fantazija, svest o važnosti Tesle, igra… Mesto gde bi se baštinila važnost Telse, gde će duhovna parabola između Tesle i ovoga mesta, kao i budućih polaznika, biti delotvorna. Tesla je inspiracija, Tesla je uzor, Tesla je porketač dobre energije i imamo nameru da sve to ugradimo u ovaj projekat zajedno sa svim dobronarenim, koji žele da nam pomognu u ovoj stvari – rekao je Mitrović i dodao da to neće biti Petnica, već neki njen nastavak.

Na prezentaciji Teslinog tornja Zlatibor prikazana je ideja kako bi izgledao, ali profesor kaže da to nije konačna verzija. Sigurno je da će biti visok oko 100 m, da je lokacija u „Dino parku“ čiji je direktor Dragoš Pavlović začetnik ove ideje.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je rekao da će Teslin toranj sigurno biti svetska atrakcija i nezaobilazna tursitička destinacija.

– Ovo nam je prilika da razvoj Zlatibora usmerimo u drugom pravcu, kulturno-naučnom pravcu. Ovaj projekat će tražiti novu klijentelu, dolaziće ljudi sa drugačijim shvatanjima i zato mora da se ide u drugom pravcu, a Zlatibor ima mogućnosti i prostora za to, i nadamo se da ćemo dobiti podršku za to – rekao je između ostalog Stamatović.

Златибор добија Интернационални научно-образовни центар „Теслин торањ Златибор“ намењен младима из целе Србије и региона!Овај јединствени пројекат окупио је истакнута имена попут:-Љубивоја Ршумовића, дечијег песника-Академика Матије Бећковића, књижевника-Професора Радивоја Митровића, декана Машинског факултета у Београду-Професора Драгана Буђевца, редовног професора Грађевинског факултета у Београду -Доктора Ранка Рајовића, оснивача #МенсаСрбија-Доктора Бранимира Јовановића, научног радника и експерта за Николу Теслу-Академика Бранислава Митровића, професора Архитектонског факултета-Саше Боројевића, власника и оснивача средње школе Артимедија и дечије Пинк кидс телевизије-Леотине Вукомановић, дечијег композитора и текстописца

Publicerat av Milan Stamatović Lördag 13 juni 2020

Slavica Marić, PR Fondacije, rekla je da cilj ovog projekta podrazumeva kontinuirano promovisanje i očuvanje Teslinog lika i njegovog vizionarskog i genijalnog dela, ostvarivanje pozitivnog uticaja prvenstveno vaspitnog, obrazovnog i motivacionog, kod mladih naraštaja u Srbiji i u regionu.

Ljubivoje Ršumović, član UO fondacije, kao argument za izgradnju ovakvog tornja je rekao: Budimo realni, zahtevajmo nemoguće. Uporedio je ovu ideju sa nekadašnjom idejom o izgradnji zlatiborske gondole, koja je isto tako u startu izgledala nemoguće, a evo sada se završava njena realizacija.

– Nije nemoguće izgraditi ovo, nemoguće je pobediti skeptike, objasniti laicima i zlonamernim znalcima – dodao je Ršumović.

Učesnici realizacije su upoznati o proščogodišnjoj najavi izgradnje Teslinog tornja na Rtnju, ali su dodali da to nije isto, jer taj bi toranj vezivala mističnost same planine, a ovaj bi toranj bio u svrhu obrazovanja, kao i to da je poželjno da bude što više ovakvih tornjeva.

 

Autor LZS

Leave a Comment