“Tečno drvo” stiglo u Užice

“Tečno drvo” za koje stručnjaci kažu da je potpuno novo rešenje za prečišćavanje vazduha i revolucionarna inovacija Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, postavljeno je na Gradskom trgu u Užicu. Ovo je jedno od dva urbanih foto-bioreaktora (drugo je postavljeno u u beogradskoj opštini Stari grad) koje je postavljeno, a osmišljeno je tako da uklanja ugljen-dioksid i zagađenje u sredinama gde su njihove koncentracije najveće i gde nema dovoljno prostora za sadnju drveća.

“Tečno drvo” je donacija vredna skoro šest miliona dinara, a donirala ju je NLB Komercijalna banka.

– Prva smo lokalna samouprava koja sufinansira mere energetske efikasnosti individualnih objekata. Prepoznati smo i kao grad koji osmišljavanjem inovativnih rešenja uspeva da poboljša kvalitet vazduha u urbanoj zoni, a sve je merljivo kroz redovne monitoring – istakla je ovim povodom gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke je naveo da je njihova centralna poslovna zgrada transformisana u pametan, održiv i potpuno zeleni objekat.

– Uporedo sa internim aktivnostima, nastavljamo snažnu podršku razvoju zelene agende kroz plasman održivih proizvoda građanima i privredi, ali i društveno odgovorne akcije, poput donacije tečnog drveća – između ostalog je istakao Vlastimir Vuković.

Autor: LZS, izvor: Grad Užice

Leave a Comment