Tajna voda Mokre Gore

Mokra Gora, planina između Tare i Zlatibora, između Srbije i Bosne i Hercegovine, baštini redak prirodni dragulj – lekovite vode. Lekovite vode se nalaze u prelepom ambijntu, delu zvanom Bele vode, duž reke Kamišine. Prema predanjima vezuje se još za rimsko doba.

Lekoviti izvor Bele vode ponovo je slučajno otkriven 1994. godine, posle izlivanja reke Kamišine. Zovu ga i izvor Svetog Jovana Krstitelja. Pored se nalazi i crkva posvećena ovom svetcu.

– Pojava izvora oživela je stare priče koje potiču još iz rimskog doba i o lekovitosti vode. A sada narod dolazi i uzima vodu da bi se umivali sa njom i pili, kažu dobra je za vid, kožna oboljenja, probavu, stomačna oboljenja. Dolazi dosta naroda, naročito leti. Najviše je onih sa nekoliko flaša, ali ima i onih koji dođu sa po nekoliko kanti od po 20 litara, pa nose širom Srbije, Crnu Goru, Bosnu… Inače, ako se pije, pije se u malim količinama – kaže meštanin Miroslav, koga smo zatekli kod crkve.

On kaže da je dr Ratomir Tišma, poznati balneolog, napisao knjigu „Lekovite vode u kompleksu Muzejsko-turističke železnice Šarganska osmica”.

– Dr Ratomir Tišma je istražio te vode. Ovo je jedna od retkih takvih voda u svetu po visini alkaliteta, ima PH vrednost od 11,75, a po alkalitetu je prva u Srbiji – dodao je Miroslav.

Kada je izvor ponovo otkriven odmah se krenulo sa uređenjem prostora. Očišćen je bunar, stavljena pumpa, potpuno zaštićen, a 2000-te godine je počela izgradnja crkve Svetog Jovana Krstitelja. Crkva je izgrađena, ukrašena, a prostor oko hrama je uređen i podignut most preko Kamešine.

– Postoji legenda da su u rimsko doba u tom kraju vladale razne boleštine, a bilo je dosta nerotkinja. Zato je to naselje nazvano Kara salija – crna varoš. Onda je došao neki dubrovački trgovac, čija je žena bila nerotkinja. Ona je koristila lekovitu vodu i dobila blizance. U znak zahvalnosti Dubrovčanin je podigao crkvu zahvalnicu, koja je kasnije srušena, a na njenim temeljima je podignuta današnja crkva – kažu meštani Mokre Gore.

Iako je najpoznatiji Lekoviti izvor Bele vode nije jedini u Mokroj Gori i okolini. Tu je izvor vode „Tap“ bogat selenom i magnezijimom i udaljen je 200 metara od izvora Bele vode, zatim tu je i “Duletov izvor“ udaljen oko dva kilometara od Bele vode. Poznata je i “Radovanova voda“ u zaseoku Kotroman koja je slana i mineralna voda i uglavnom je meštani koriste, a kažu da je dobra za neurološka oboljenja. Postoji i „Glišova voda“ koja se nalazi u selu Kremna, udaljena 1,5 km od glavnog puta. Meštani kažu da po predanju ima 9 izvora, ali da se ne trude da ih sve pronađu, jer su čuveni kremanski proroci Tarabići upozorili da sa devetim otkrivenim – stižu teška vremena.

Zbog ovih legendi, Muzejsko-turističke železnice Šarganska osmica, Drvengrada i prelepe prirode, vredi posetiti Mokru Goru.

Autor: LZS

Leave a Comment