SVETSKA TURISTIČKA ORGANIZACIJA: Pad turizma i do 30 posto

Svetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je studiju o mogućim posledicama korona virusa na međunarodni turizam. Uzimajući u obzir neujednačene mere ograničenja putovanja u državama širom sveta, ova organizacija koja radi pri Ujedinjenim nacijama procenjuje da je moguć pad inostranih turista od 20 do 30 posto u odnosu na 2019. godinu. STO (Svetska turistička organizacija) ističe da su ove brojke bazirane na trenutnim događanjima, gde se svet suočava sa društvenim i ekonomskim izazovima bez presedana i treba ih uzeti u razmatranje uslovno, pošto je priroda trenutne situacije u svetu veoma neizvesna.

Prevedeno u novčane iznose, očekuje se pad prihoda od turizma na globalnom od 300-450 milijardi dolara, što je oko trećine sume od 1.5 hiljada milijardi dolara, koliko je ostvareno u 2019. godini. To znači da bi se izgubio rast ostvaren u prethodnih pet do sedam godina.

Poređenja radi, STO ističe da je pad 2009. godine izazvan ekonomskom krizom iznosio četiri posto, a epidemija SARS-a 2003. godine pad od 0.4 odsto.

Generalni sekretar STO, Zurab Pololikašvili, upozorava da su milioni zaposlenih u ovom sektoru ugroženi mogućim gubitkom posla, ali dodaje i da se nada da je kroz istoriju postojala određena otpornost turizma i naglašava značaj zajedničkog delovanja u osiguravanju oporavka ovog sektora po završetku pandemije.

Izvor: UNWTO

Leave a Comment