Sve spremno za „Žestival – duh nasleđa“

Ovogodišnji užički Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“ trajaće osam dana od 22. do 30. avgusta. Prema rečima predsednika Organizacionog odbora ovog festivala Branislava Mitrovića poseban fokus ovogodišnjeg 6. Žestivala je stavljen na kulturno nasleđe, kao i promociju autentičnih tradicionalnih proizvoda iz užičkog kraja.

– Naš grad želi da podrži, podstakne i da ohrabri lokalne proizvođače koji spravljaju sve te tradicionalne proizvode na jedan starinski način, ali oplemenjene novim sadržajem, novom ambalažom. Činjenica je da svake godine naši lokalni proizvođači rakija, džemova, sireva, narodnih nošnji, suvenira jesu sve bolji u tome i imaju bolje tržište – rekao je Mitrović.

Drugi segment ovog poslovnog događaja je da poveže lokalne proizvođače sa trgovinskim centrima, hotelijerima i restoranima, pa u vezi stim 29. avgusta će biti održan sajam proizvođača, na kome će zbog epidemijskih mera učestvovati manje od 50 izlagača iz Srbije i okolnih zemalja.

U toku osam dana festivala održaće se koncerti etno grupa, lokalnog rok benda, a posebno veče je posvećeno znamenitim Užičanima nazvano „Beomsko veče“. Zanimljiva će biti i tribina na kojoj će govoriti Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida i istoričarka iz Užica Vesna Lučić, a nakon toga će na Gradskom trgu biti otvorena izložba Istorijskog arhiva Užice „60 godina užičkog trga“.

O danu posvećenom prirodi „Povratak prirodi“, koji je planiran za subotu 28. avgusta, prema rečima Miroslava Ivanovića iz RRA (Regionalne razvojne agencije) svi koji žele mogu da iskoriste priliku da voze bicikl Zelenom stazom u klisuri reke Đetinje, da planinare stazom „Đokića orlovi“, da voze kajak u klisuri (500 dinara kajak za dve osobe), da obiđu muzej najstarije HE u Evropi rađene po Teslinim principima i ulaz je bepslatan, da se voze zip-lajnom (cena 1.000 dinara za dve osobe), a najmlađi u Neolitskom naselju upoznaju sa arheologijom. Za sve učesnike ovih događaja koji se prijave obezbeđeno je osveženje i osiguranje za taj dan.

  Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je rekla da je ovo događaj po kome se prepoznaje Užice.

– U narednim danima u potpunosti će oživeti duh tradicije. Prirodni resursi, tursitički potencijali, kulturno-istorijsko nasleđe ovog kraja biće dostpuni svim posetiocima kroz brojne razne aktivnosti i događaje – rekla je gradonačelnica.

Autor: LZS

Leave a Comment