Stopića pećina dobila još jednu turističku stazu

U najpoznatijoj zlatiborskoj Stopića pećinu urađeno je još 60 metara staze, koja je uređena i dostupna za turističke obilaske. Nova pešačka staza duž Rečnog kanala vodi iznad vodopada „Izvor života” do “Sale sa bigrenim loncima”, pa će svi posetioci koji od januara ove godine posete Stopića pećinu imati priliku da obiđu ove jedinstvene prirodne tvorevine u kojima se voda vrtloži. Ovaj deo staze bogat je pećinskim nakitom.

– Uz novih 60 metara, ukupna dužina uređenih pešačkih staza u Stopića pećini je 400 metara. Prošle godine posetilo je više od 100.000 posetilaca, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine – kaže u TO “Zlatibor”, gde zaposleni posvećeno rade na uređenju pećine.

Svake godine ovaj prirodni biser zlatiborskog kraja i najposećeniji speleološki objekat u Srbiji dobija po neku novu atrakciju koja upotpunjuje ponudu Zlatibora: urađen je prilazni put, parking prostor, prilazne pešačke staze, ulazna kapija, biletarnicu, staze kroz Svetlu i Tamnu dvoranu do vodopada “ Izvora života”, kao i staze iznad bigrenih kada i rasvetu. O bezbednosti posetilaca, turističkim obilascima, čistoći i očuvanju zaštićenog prirodnog dobra brinu se čuvari i vodiči Stopića pećine, a od nedavno posetiocima dostupna je i mobilna aplikacija „Stopića pećina – audio vodič“.

Stopića pećina nalazi se na samo 19 km od centra Zlatibora. Impresivan ulaz, bigrene kade koje predstavljaju pravu geomorfološku retkost u celom svetu i podzemni vodopad učinili su da svake godine veliki broj turista uživa u nesvakidašnjim podzemnim pejzažima. Stopića pećina dostupna je za obilaske svim danima.

Autor: LZS, Izvor i foto: TO Zlatibor

 

 

 

.

 

Leave a Comment