STOP ZLATIBORIZACIJI TARE – Opština Bajina Bašta: U peticiji je neistina

Povodom pokrenute peticije „Stop zlatiborizaciji Tare“, koja se trenutno deli na društvenim mrežama, oglasio se Miloš Jelisavčić, glavni urbanista opštine Bajina Bašta.

– Obaveštavamo građane i sve ljubitelje Tare da su neistinito izneti podaci navedeni u obrazloženju peticije. Naime, u skladu sa smernicama iz Prostornog plana područja posebne namene NP Tara, Opština Bajina Bašta donela je odluku i pokrenula postupak izrade novog Plana generalne regulacije područja Račanska Šljivovica na Tari. Materijal koji je bio izložen na rani javni uvid predstavlja samo digitalizovan stari plan koji je usvojen još 2007. godine, a navedenim materijalom predložena je manja površina građevinskog zemljišta u odnosu na stari plan koji je još uvek na snazi –naveo je Jelisavčić.

On kaže da je u toku pribavljanje uslova nadležnih institucija i izrada nacrta Plana, čije izlaganje na javni uvid se očekuje početkom sledeće godine.

– Ovim putem pozivamo sve zainteresovane građane i potpisnike ove peticije, da uzmu učešće u izradi ovog Plana, kao i da svoje predloge i sugestije dostave opštini Bajina Bašta kada Plan bude na javnom uvidu. Кao i kod planova za Oslušu i Sokolinu, kroz insistiranje na povećanju minimalne površine parcele, smanjenju planirane spratnosti i poštovanju tradicionalne materijalizacije objekata, stav Opštine Bajina Bašta je da se uredi gradnja na građevinskom zemljištu, kao i da se maksimalno zaštiti neizgrađeno poljoprivredno i šumsko zemljište – naveo je glavni urbanista opštine Bajina Bašta Miloš Jelisavčić.

U peticiji “Stop Zlatiborizaciji Tare” navedeno je da je “Opština Bajina Bašta predložila novi regulacioni plan za lokaciju u srcu Nacionalnog parka Tara, Račanska šljivovica, kojom se njen najlepši deo (oko 70 ha) prenamenjuje u građevinsko zemljište…”

Autor: LZS

Leave a Comment