Spašen još jedan ptić beloglavog supa

Ptić beloglavog supa spašen je u nedelju iz Sjeničkog jezera. Njegov spasilac je Dragan Gujaničić, koji je prevozio manju grupu turista u obilazak jezera. Sa njim su bili i Sretko i Dragan Kovačević.

– Bilo je to juče, u blizini Ušačkih pećina. Spasio ga je Dragan Gujaničić iz Nove Varoši. Verovatno je ptić ispao iz gnezda koje se nalazi iznad. Ptić se praćakao u vodi što je privuklo pažnju. Ubrzo je izvađen. To je mladunac koji nije markiran – kaže Sretko Kovačević iz Sjenice, koji je jedan od volontera u zaštiti i očuvanju prirode u rezervatu Uvac.

foto Milivoje Remović – čuvar prirode

Sretko je od osnivanja u rezervatu 2006. godine, a njegov otac Dragan Kovačević ima čamce za vožnju turista. Oni zajedno upoznaju turiste, i sa vode i sa zemlje, sa svim lepotama Specijalnog rezervata Uvac. U godinama koje je proveo na sva tri uvačka jezera Sretko kaže da je spasao mnoge ptice.

foto Milivoje Remović – čuvar prirode

– Nije nam ovo prva ptica koju smo spasli. Bilo je dosta beloglavih supova u vodi koje smo vadili. Kada je ovaj ptić izvađen pozvali smo direktorku rezervata Uvac i njima je predali – dodao je Sretko.

foto Milivoje Remović – čuvar prirode

Direktorka Specijalnog rezervata Uvac Miljka Dučić kaže da je ptić dobro i da je smešten u volojer.

– Radi se o ovogodišnjem ptiću. Sada je u volojeru i tu će biti nekoliko dana na posmatranju. Prvo se sušio, a ona je počeo da širi krila što je znak da se dobro oseća. Pozvali smo veterinara koji će ga pregledati, ali na osnovu fotografija koje smo mu prosledili, rekao nam je da verovatno neće biti potrebe za njegovom intervencijom. Mladunac je malo teži i verovatno kada je pokušao da poleti zbog te težine pao ili je pao pri hranjenju. Obavestili smo i Zavod za zaštitu prirode i ministarstvo – rekla je Miljka Dučić.

foto Milivoje Remović – čuvar prirode

Ime ptiću još nisu dali.

– Videćemo. Obično ime dajemo po onome koga je spasao, ali pošto je u nedelju bio Petrovdan možda mu damo ime Petar ili Petra – kaže direktorka Specijalnog rezervata Uvac i dodala je da je pre mesec dana rađen monitoring aktivnih gnezda beloglavog supa na tom području i da čekaju izveštaj.

Autor LZS

 

 

 

Leave a Comment