Slikanje sa jastrebom za pomoć mladiću iz Priboja

Nikoli Perišiću (18) iz sela Mokronoga, koje se nalazi na samoj granici između Priboja i opšrine Rudo, hitno je potrebno 100.000 evra da se izvadi zalutali metak iz kičme i tako spasi jedan mladi zivot.

Njega je, dok je sa ocem pomogao komšiji da iskopaju kanal, pogodio zalutali metak.

– Kada smo seli da odmorimo, čuo sam samo tup udarac. Okrenuo sam se i video da Nikola pada na zemlju sa panja na kom je sedeo. Pitah ga „Šta bi?, a on kaže da ga je nešto udarilo. Pritrčali smo da ga podignemo i pitao ga da li može da ustane, ali mi je rekao da ne može, da ne oseća noge. Prvo sam pomislio da ga je stresla struja, jer tu je bio neki kabl od struje, ali kada sam mu pogledao leđa, video sam krv u gornjem delu kičme. Odmah smo ga prevezli u Priboj, a zatim za Užice. U Užicu skener je pokazao da ima strano telo u pršljenu, najverovatnije metak, i da ne smeju to da diraju. Prebačen je za Beograd, ali ni tamo ne mogu da urade operaciju – rekao je Nikolin otac Krsman Perišić.

Rasptivali su se za doktore u inostranstvu i našli doktora u Nemačkoj.

– Tamo bi mu izvadili metak i povređeni pršljen zamenili sa veštačkim. Za to je potrebno 100.000 evra. Doktor je rekao da je rok za operaciju prva nedelja maja i dao nam je rok najkasnije 15 dana nakon toga. Sve mora što pre da se uradi da ne bi došlo do infekcije i pogoršanja. Taj metak pritiska nerve. Može da otkaže još nešto u telu– kaže majka Ljilja i dodaje da je Nikoli pored toga što je paralizovan, i životno je ugrožen. Ali, Nikola je borac.

– Nikola je jako dobro dete i veliki borac. Stalno ponavlja će ponovo stati na svoje noge – kaže majka Ljija.

Ovj akciji se priključilo etno selo “Staparski vajati-Stapari” kod Užica, koje  organizuje humanitarno slikanje sa harisovim jastrebom. Vladimir Ilić, vlasnik etno sela i jastreba, kaže da ga je pogodila vest o ranjavanju dečaka, jer mu je to vratilo jako ružne uspomene kao borcu sa Košara.

– Nikola je dečak koga je ni krivog, ni dužnog pogodio metak pre mesec dana i od tada leži nepokretan u krevetu sa metkom u kičmi. To je mene lično jako pogodilo i vratilo mi ružna sećanja sa Košara, gde sam bio u najgorim momentima. Znam da su Pribojci nesebično primali metke, davali svoje živote. Sada imamo priliku da se potrudimo da jedan izvadimo – kaže Vladamir.

Vladan u svom etno selu ima harisovog jastreba, retka ptica i veoma pitom.

– Slikanje je bilo sinoć, a biće večeras na Gradskom trgu u Užicu od 19 do 21 časova, a u ponedeljak će biti na trgu na Zlatiboru popodne. Ptica je mirna, pitoma i navikla na decu i ljude, tako da nema bojazni da će ih povrediti. Sav prikupljen novac ide operaciju dečaka i zato pozivam građane da se što više odazovu – rekao je Vladimir.

Zato pomozimo ovoj akciji, izađimo da se slikamo sa jastrebom, a ko nije u prilici može da pošalje:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1266 i pošaljimo SMS na 3030 (cena poruke 200 din)

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1266 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001381721-84

Uplatom na devizni račun: 160600000138163260

IBAN: RS35160600000138163260

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Autor: LZS

Leave a Comment