SIROGOJNO: Muzej Staro selo – obnova još šest krovova

Prioritet Muzeja na otvorenom „Staro selo Sirogojno“ bio je, u poslednje tri godine, rekonstrukcija krovova na drvenim objektima koji su podlegli zubu vremena. Do sada ih je završeno 16, a u ovoj godini ostalo je da se odradi još šest.

Muzej na otvorenom “Staro selo Sirogojno” u svom kompleksu ima 50 drvenih objekata, kojima su prikazani ne samo arhitektura srpskog sela 19. Veka, već i  način privređivanja i organizacija porodičnog života življa brdsko – planinskih predela dinarske regije. Imajući u vidu da je postavljanje i rekonstrukcija zlatiborskih brvnara u “Starom selu” počela osamdesetih godina, vreme je uzelo danak, pa je drvenim građevinama postala preko potrebna rekonstrukcija i zaštita od propadanja.

– Moram da istaknem ogromnu zahvalnost Ministarstvu kulture i informisanja koje je naš osnivač i finansira našu ustanovu, koje je prepoznalo važnost i hitnost poslova na krovovima naših objekata. Mi smo do sada u kompleksu prepokrili 16 objekata za tri godine što je ogroman posao imajući u vidu sve procedure koje moramo proći dok stignemo do početka radova, kao i kratku građevinsku sezonu koja je na planini mnogo kraća nego u nekim nižim, toplijim krajevima. Ja sam zadovoljna i dinamikom rada i izvedenim radovima pod nadzorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika culture – kaže Svetlana Ćaldović, direktorka Muzeja na otvorenom „Staro selo Sirogojno“.

Inače, nadležno ministarstvo je iz budžeta za ovu godinu za Muzej izdvojilo 43 miliona, što je u odnosu na prethodne godine više za oko osam miliona dinara. Time je, između ostalog, omogućen nastavak radova na  preostalim planiranim objektima.

– Mi smo jako skromni, bez obzira na tu cifru i na druge ustanove kulture, ali  nama je to zaista veliki pomak za ono što je neophodno uraditi. Ove godine je u planu šest objekata: mlekari u prvom i drugom domaćinstvu, vajat osobina, pekara i salaš u prvom, kao i zgrada depoa koja je najveća među svim ovim objektima. Nadam se da ćemo ove godine uspeti da odradimo ovih šest objekata – rekla je direktorka.

Ovaj muzej je svojom zanimljivom postavkom, kao i programima koje tokom godine organizuje za posetioce, postao nadaleko poznat. Dosta domaćih i stranih turista poseti ga tokom godine, a samo u 2019. ih je bilo oko 50 000.

Izvor: Zlatibor press, Mirjana Ranković Luković

foto: Zlatibor press i Muzej Staro selo

Leave a Comment