Sirijada u Božetićima

I na juče održanoj Zlatarskoj sirijadi u Božetićima izlagani su sirevi ekstra kvaliteta, a za najbolje proizvođače proglašeno je domaćinstvo Stanisave –Cane Obućina iz Bukovika, dok je nagrada za najbolju heljdopitu pripala Dragici Čolović iz Nove Varoši. U konkurenciji je bilo desetak punomasnih sireva od kravljeg mleka. Drugo mesto pripalo je Damjanu Roljeviću iz Božetića, a treće Dragu Bojoviću iz Miševića na Zlataru.

A bez kvalitetnog belog mrsa nema ni ukusne heljdopite, koja je uz zlatarski sir glavni adut u gastro-ponudi novovaroškog kraja.Takmičenje u pripremanju pite od heljdovnog brašna, već godinama je sastavni deo Zlatarske sirijade. Ove godine u konkurenciji je bilo sedam heljdopita. Drugo mesto pripalo je Dragani Trmčić, a treće Milenki Đenadić iz Akmačića.

Smotra proizvođača belog mrsa iz novovaroškog kraja, 25. po redu, od prošle godine je deo „Miholjskih susreta sela“ čiju organizaciju pomaže Ministarstvo za brigu o selu. U okviru manifestacije u centru Božetića organizaovano je i takmičenje u seoskom višeboju. Meštani novovaroških sela i gosti iz Pljevalja nadmetali su se u bacanju kamena s ramena, skoku u dalj, obaranju ruke, nadvlačenju konopca i vučenju klička, a rabadžije u vučenju čamovih trupaca na vlaci volovskom zapregom.

Izvor: Varoške novine

Leave a Comment