Rezervat “Uvac” proširen za 4.000 hektara

Specijalni rezervat prirode „Uvac“ proširen je za četiri hiljade hektara i umesto jedne uvedene su tri kategorije zaštite. Pod trećom, najliberalnijom, je skoro polovina teritorije ovog zaštićenog prirodnog dobra i tu se pod odrećenim uslovima i sa dozvolom mogu obavljati radovi na „razoju sela i unapređenju seoskih gazdinstava“. U prve dve zabranjena je bilo kakva izgradnja, posebno vikendica i drugih porodičnih objekata za odmor, pa čak i primena veštačkih đubriva na obradivim površinama.

Uredbom koju je Vlada Srbije usvojila nedavno, Rezervat je proširen sa dosadašnjih 7.543 na 11.750 hektara, većinom u državnoj svojini. Međutim, zbog brojnih primedbi, zabrane su „olabavile“, jer je cela teritorija rezervata pre bila pod drugim režimom zaštite. Sada je u prvom režimu 1.049 hektara odnosno 8,93 posto teritorije, u klisurama Uvca, Veljušnice, Кladnice, Tisovice, Pavlovića broda i Radoinjskog jezera i na tom području su dozvoljena samo naučna istraživanja i kontrolisane edukativne posete. Pod drugim stepenom zaštite je 4.966 hektara (42,52 posto), a pod trećim 5.704 hektara odnosno 48,55 posto teritorije Rezervata.

-Na površinama na kojima je utvrđen režim zaštite trećeg stepena, sprovodi se proaktivna zaštita, gde se mogu vršiti upravljačke intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja, razvoj sela i unapređenje seoskih domaćinstava, uređenje objekata kulturno-istorijskog nasleđa i tradicionalnog graditeljstva, očuvanje tradicionalnih delatnosti lokalnog stanovništva, selektivno i ograničeno korišćenje prirodnih resursa i prostora – navodi se u Uredbi Vlade Srbije.

Pored Nove Varoši i Sjenice Rezervat „Uvac“ sada zahvata i deo teritorije opštine Priboj, tačnije selo Кratovo. U njegovim granicama na teritoriji Nove Varoši su katastarske opštine Rutoši, Seništa, Radoinja, Negbina, Vraneša, Burađa, Amzići, Ojkovica,Trudovo, Tikva, Vilovi, Debelja, Gornje Trudovo, Štitkovo, Božetići, Кomarani, Akmačići, Radijevići, Bukovik i Miševići. U Sjenici – Ursule, Gornje i Donje Lopiže, Donji Goračići, Druženiće, Кrstac, Čedovo i Кladnica.

Specijalni rezervat prirode „Uvac“ je inače područje prve kategorije od izuzetnog značaja i najveće prirodno stanište beloglavog supa na Balkanu. Stanište je ukupno 187 vrsta ptica, od kojih su 163 strogo zaštićene, kao i 47 vrsta sisara. Tri hidroakmulacije u kanjonu Uvca sa svojim pritokama dom su za 24 vrste riba.

-Početkom sedamdesetih godina deo teritorije opštine Nova Varoš proglašeno je za zaštićeno područje kako bi se zaštitio beloglavi sup, vrsta orla lešinara koji je bio pred izumiranjem.Tada su preduzete stroge mere zaštite i formirano hranilište pa je njihov broj sa svega sedam gnezdećih parova porastao na više od 400 odraslih jedinki- kažu u Privednom društvu „Rezervat Uvac“ koje se stara o ovom prirodnom dobru.

Izvor: Varoške novine

Leave a Comment