Radovi nastali pod maskama

Pod izmenjenim uslovima zbog epidemije Covid 19 od 12. do 22. oktobra održana je dvadeset peta po redu Međunarodna kolonija keramike Zlakusa. Ali i pod tim posebnim uslovima 20 umetnika iz Srbije i Evrope napravili su predivne predmete i skulpture.

– Kolonija je trebalo da se održi u avgustu, ali u dogovoru sa Ministarstvom kulture zbog epidemije pomerili smo je za oktobar. Žao mi je što zbog te epidemije nisu mogli da nam dođu umetnici iz Indije, Španije, Novog Zelanda, Turske i drugih zemalja. Ipak, uspela sam da okupim 20 umetnika iz Srbije i Evrope. Iz Belgije, Nemačke, Amerike i Češke došli su naši mladi umetnici, koji žive i rade u tim zemljama, a baš u ovo vreme su se našli u Srbiji. Umesto u selu Zlakusa, gde se do sada održavala kolonija, ovu sam organizovala u holu galerije Reflektor u Užicu, gde su umetnici naizmenično radili sa maskama na određenoj distanci – rekla je Sofija Bunardžić, tvorac kolonije Zlakusa, i dodala da je zadovoljna radovima koji su urađeni.

Sofija Bunardžić najavila je da sledi pečenje radova na otvorenoj vatri u domaćinstvu Savić u Zlakusi, gde se i prethodnih godina peklo, a potom i izložba u galeriji u kojoj su nastali predmeti. Ta galerija se nalazi u nekadašnjoj kasarni, koju je otkupio grad, a određeni magacinski prostor Grad Užice je odredio jedan deo baš za te namene. Na koloniji je za 25 godina postojanja prošlo preko 370 umetnika iz 38 zemalja celog sveta i nastalo preko hiljadu predmeta. Jedan deo tih predmeta se nalazi u obližnjoj Potpećkoj pećini, koji su se toliko uklopili u ambijent, kao da su izvađeni iz pećine.

Na ovogodišnjoj koloniji je učestvovala Dušica Vesnić, mlada Srpkinja, akademski slikar, koja već 9 godina živi i stvara u Briselu.

– Ovo je moje prvo iskustvo u tehnici keramika i drago mi je što mogu da učestvujem na koloniji. Naučila sam nešto novo i dozvolila da me glina ponese – kaže Dušica i dodaje da sa nestrpljenjem očekuje pečenje njenog rada.

I Danko Pantović, akademski slikar, koji poslednjih 8 godina živi u Nemačkoj, a pre toga tri godine u Finskoj, ne krije zadovoljstvo što je učesnik kolonije.

– Prvi put sam na koloniji. Ranije sam vajao na fakultetu, ali to nije ni prići tehnologiji izrade zlakuške keramike. Sada sam se igrao sa tim oblikom ćupa, a ova zlakuška glina je veoma živa – rekao je Danko.

Ana Lazić, akademski vajar, kaže da niej keramičar, ali da joj rad sa zlakuškom glinom veoma zanimljiv.

– Ovde je sasvim drugačiji pristup izrade. Nadam se da su radovi dobri, a sve ovo vreme je bilo lepo druženje sa starim profesorima i mladim umetnicima – kaže Ana.

Većnik za kulturu Grada Užica Ratko Trmčić rekao je da je kolonija Zlakusa veoma važan kulturni događaj za Užice i Srbiju.

– Posebna vrednost kolonije Zlakuse je ta što su njeno održavanje i trajanje doprineli da oživi tada gotovo zabarovljeni grnčarski zanat koji u Zlakusi postoji 300 godina – rekao je Trmčić.

Autor LZS

Leave a Comment