Prošle godine najposećeniji Potpećka pećina, Stari grad i StaPark

Ukupan broj turista na teritoriji grada Užica sa ostvarenim noćenjima do 1. decembra 2022. godine iznosio je 75.781, pri čemu je 52.896 noćenja ostvareno od strane domaćih gostiju, a 23.085 je broj ostvarenih noćenja stranih turista. Кada je reč o našim najpoznatijim turističkim lokalitetima kojima gazduje TO Užice najviše posetilaca 6.500 bilo je u Potpećkoj pećini, 5.500 njih obišlo je užičku tvrđavu Stari grad, dok je  u toku tromesečnog rada u Neolitskom naselju “StaPark” boravilo je 2.143 posetioca.

U 2022. godini u kojoj je konačište “Grad” obeležilo pet godina uspešnog rada i poslovanja realizovano je 1.027 noćenja domaćih i 275 noćenja stranih turista. Završen je projekat rekonstrukcije i proširenja smeštajnih kapaciteta, koji je realizovan u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine koje je opredelilo 7 miliona dinara, 2,5 miliona dinara je učešće grada, a 1,3 miliona dinara izdvojila je Turistička organizacija Užice.

Takođe u 2022. godini TO Užice u dva navrata je kroz program za realizaciju javnih radova u saradnji sa NSZ angažovala ukupno šest lica, koja su pružala loigističku podršku na podizanju nivoa usluge i informisanosti sugrađana i posetilaca o turističkim proizvodima grada Užica, kroz promociju, istraživanje tržišta i ažuriranje baze podataka. Radilo se veoma aktivno i na promociji svih sadržaja i potencijala kroz učešće na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama.

Кako je predviđeno planom rada promocija će biti intezivna i tokom ove godine, kroz učešće na sajmovima, ali i štampanje promotivnih materijala. Aktivnosti će biti usklađene i sa Planom razvoja grada Užica za period 2023-2030. čije usvajanje se uskoro očekuje. TO Užice će zajedno sa gradom biti uključena u sve projektne aktivnosti, koje će se izvoditi u cilju potpune obnove Starog grada, ali i sve aktivnosti vezane za projekat “Prestonica kulture Srbije 2024”.

Narednih dana počeće i realizacija novog projekta kroz Program prekogranične saradnje sa BiH. “Jačanje pešačkog koridora u prekograničnom području Srbije i BiH”, projekat je vredan je oko 404.000 evra, realizacija će trajati 24 meseca sa ciljem da se unapredi kvalitet turističke ponude na otvorenom u skladu sa evropskim standardima. Biće obeleženo 580 kilometara pešačkih staza i postavljeno 10 odmorišta uz obuke za obeležavanje i nabavku neophodne opreme. Projekat predviđa i promociju pešačkih i planinarskih staza u prekograničnoj oblasti uz intezivnu medijsku promociju.

Turistička organizacija Užice se priprema i za novu sezonu u “StaParku”, koji će za posetioce biti otvoren u periodu od 1. maja do 31. oktobra, a trasu dužine oko 7 km svi posetioci prelaziće  električnim vozićem.

Кao i prethodne godine u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor biće organizovane raznovrsne radionice za decu.

Izvor: Grad Užice

Leave a Comment