Prošla godina ipak uspešna za turizam

I pored epidemije i svih ograničenja koja je donela, 2021. godina bila je uspešna za srpski turizam. Domaćim turistima posebno su bile zanimljive planine i banje. Godinu su obeležile i investicije u turizmu i neki rekordi. Evo kako izgleda ovogodišnji turistički presek.

Ako je korona od početka pomogla da otkrijemo lepotu odmora u Srbiji, godina koja ističe je to samo potvrdila. Priroda je postala glavni turistički imperativ za većinu, a raznovrsnost ponude za izlete dodatni mamac.

Uspešnu godinu završila je i dobila međunarodno priznanje – Mokra Gora, čudesno selo koje ima svoju prugu i svoj grad: našla se na listi najboljih sela na svetu.

– Ova nagrada ako je došla selu onda je selo i zaslužilo – kaže Emir Kusturica.

Bilo je i turističkih novina. Pažnju su posebno privukle žičare – zlatiborska Gold gondola, najduža panoramska žičara na svetu, postala je pravi hit i za manje od godinu prevezla 250.000 putnika, i kopaonička koja računa na skijaše.

Među planinama na prvom mestu je Zlatibor u sva četiri godišnja doba, sa stalnim rastom broja turista, kojih je oko 400.000 godišnje, a tu su i obližnji Zlatar i posebno Tara sa svojim vidikovcima.

Izvor: RTS

Leave a Comment