Priliv od turizma od 2,5 milijardi evra

Srbija je prošle godine imala rekordan devizni priliv od turizma od 2,5 milijardi evra, što je za milijardu evra više nego u 2019. godini, a dupliran u odnosu na 2017. godinu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine.

– Ilustracije radi, Crna Gora, koja živi od turizma, u protekloj godini je ostvarila milijardu evra prihoda od stranih gostiju, a isto toliko je prihodovala i u periodu pre pandemije“, rekao je Кandić na Кopaonik biznis forumu na panelu „Turizam uticaj na imidž i atraktivnost Srbije i zapadnog Balkana u očima investitora“.

Кandić je rekao da su u prethodnoj deceniji noćenja stranih gostiju povećana skoro čak tri puta i da je u periodu 2012-2022. godine udeo stranih u ukupnim noćenjima porastao sa 27 na 40 odsto.

-Budući da je pandemija u fazi zalaska, stekli su se uslovi da u ovoj i narednim godinama ubrzamo dinamiku dolazaka stranih gostiju i to kroz tri vrste prioritenih tržišta – istakao je on.

Prvo ciljno tržište je, kako je ukazao, region koji najbolje poznaje Srbiju kao destinaciju i ima visok stepen lojalnosti.

Države regiona, kako je precizirao, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Severna Makedonija, Mađarska, Bugarska i Rumunija, danas ostvaruju 30 odsto u odnosu na 40 odsto ukupnih stranih noćenja iz 2012. godine.

– Iako je sa jedne strane dobro to što beležimo ekspanziju sa novih perspektivnih tržišta, postoji još prostora za privlačenje novih gostiju iz regiona – rekao je Кandić.

On je naglasio da su visoko prioritetna udaljena tržišta, kao što su, pre svega kinesko i američko.

– Moramo iskoristiti to što sa Кinom postoje dva redovna direktna leta, jedan Er Srbije, od Beograda do Tjenđina, a drugi kineskog „Hajnan erlajns” na relaciji od Pekinga do Beograda. Pored toga, “Er Srbija” danas ima direktan let za Njujork, a od maja će imati i do Čikaga. Direktni letovi nam daju za pravo da ozbiljno računamo na ova tržišta. Moramo se fokusirati i na zemlje sa kojima nemamo veliki promet, ali čiji se potencijal ogleda u turistima koji su sve velike destinacije već videli i koji traže autentična i nova iskustva, a dolaze iz SAD, EU, sa Bliskog istoka – rekao je Кandić.

Izvor: Ministarstvo turizma i omladine

Leave a Comment