Preko 300 takmičara na svetskoj moto trci na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori

Na obroncima Zlatibora, Tare i Mokre Gore od 18. do 21. maja održaće se jedna od osam trka ovogodišnjeg svetskog of-roud motociklističkog šampionata. Učestvovaće više od 300 takmičara iz celog sveta.

– Upustili smo se u organizaciju jedne međunarodne hard enduro motociklističke trke jer imamo infrastrukturu, tehničke i ljudske kapacitete a svakako smo i sve prepoznatljiviji u oblasti sportsko-rekreativnog turizma, i onog na najvišem svetskom nivou. Ovo je jedan veoma važan događaj za Zlatibor, opštinu Čajetina, regiju Zapadne Srbije i celu našu zemlju – rekao je u ime domaćina trke predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Branislav Đurić, idejni pokretač i organizator ove hard enduro moto trke, naglasio je da se ove trke u Srbiji održavaju od 2014. godine, a nekoliko godina na Zlatiboru.

– Prošle godine nas je kontaktirala Svetska motociklistička federacija (koja je u rangu, na primer, Fife u fudbalu), čiji delegati su prošle godine došli da vide konfiguraciju terena, smeštajne i logističke kapacitete na Zlatiboru, i nakon toga dali “zeleno svetlo” da se ovde organizuje jedna od osam trka ovogodišnjeg svetskog šampionata – rekao Đurić.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić povodom najave održavanja Xross Hard Enduro relija na Zlatiboru izjavila je da je za Republiku Srbiju, ove godine, izuzetna prilika da, prvi put u istoriji moto sporta u Srbiji, bude održana trka koja će biti deo svetskog Hard Enduro šampionata.

– Ova manifestacija će nesumnjivo otvoriti novo poglavlje razvoja turizma naše zemlje, pre svega u pravcu sportsko-rekreativnog i planinskog turizma, ali će, zahvaljujući brojnim posetiocima iz celog sveta, doprineti i pozicioniranju Srbije kao značajne svetske turističke destinacije – rekla je ministarka Matić.

Ona je dodala da je organizacija ovog događaja u Srbiji, kao jednoj od osam zemalja na svetu gde se ova trka održava, od posebnog značaja za naš planinski turizam, podsetivši da je Zlatibor među tri najposećenije destinacije u Srbiji.

Ministarka Matić je navela da je na Zlatiboru u prva dva meseca registrovano ukupno 34.814 turista, što predstavlja rast od 27,5 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

– U protekloj godini turistički sektor Srbije je ostvario rekordan devizni priliv od turizma koji je iznosio milijardu i 596 miliona evra, a sada, u godini ispred nas, očekujemo još uspešniju i dinamičniju turističku sezonu, u kojoj ćemo imati priliku da Srbiju predstavimo kao značajnu svetsku turističku destinaciju. Ovaj sportski i turistički događaj će zasigurno doprineti da nastavimo sa sjajnim rezultatima kada je reč o deviznom prilivu od turizma – poručila je Matić.

Autor: LZS, Izvor: Opština Čajetina

Leave a Comment