Portret Nikole Jokića neobičnom tehnikom rukama Užičanina

Ivan Đurić, pirograf iz Užica, svojoj kolekciji umetničkih radova rađeni  neobičnom tehnikom pirografijom dodao je portret trenutno najpoznatijeg srpskog košarkaša Nikole Jokića.

– Nedavno sam završio portret Nikole Jokića. Odavno sam planirao da uradim njegov lik, ali nekako nije bilo dovoljno vremena. A sada se sve poklopilo, i moje vreme i to što je Nikola Jokić postao najbolji igrač plej-ofa. Objavio sam portret na društvenim mrežama i izazvalo je mnogo pozitivnih komentara. Čak je bilo i ponuda da je kupe. Ali, ja želim da je lično uručim Nikoli i nadam se da će jednom biti prilike za to – kaže Ivan.

Posle sedam godina bavljenja ovom neobičnom umetničkom tehnikom Ivan je stekao rutinu, ali sa velikom pažnjom obrađuje svaki segment rada.

– Kao i uvek treba pripremiti drvo, šmirglati, pa onda crtati. Za ovaj portret Nikole Jokića trebalo mi je ukupno 35 sati – kaže Ivan.

Njegovi umetnički radovi se nalaze u domovima mnogih poznatih i slavnih ličnosti, poput boksera Majk Tajsona, američkog hip-hop muzičara Snup Doga, fudbalera Zlatana Ibrahimovića, ali i Emira Kusturice, Miloše Bikovića… Ivan je uradio i portret i najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

– Pre godinu dana sam uradio portret Novaka Đokovića, koji sam posla Fonadicji Đoković. Nažalost, nisam dobio povratnu informaciju da li je portret došao u njegove ruke – dodao je užički pirograf.

Koliko su interesantni, ali i neobični radovi zbog tehnike u kojoj se izrađuju, govori i to da su tekst i fotografije sa portretima koje je radio izašli u američkoj knjizi „Verovali ili ne“, koja se štampa jednom godišnje. Isto tako je reportaža o Ivanu i njegovim radovima bila na Daily Mail.

– Veoma sma ponosan na to što su našli da u toj knjizi pišu o meni i mojim radovima, a zanimljiva je bila i ta reportaža – kaže Ivan.

U Srbiji najviše se naručuju slike sa likom partijarha Pavla, što je i njemu omiljen rad, kao i ikone svetaca. Za svoj radove koristi lipovo drvo, koje je teško naći. Zatim sledi šmirglanje, a posle se stavlja zaštita da bude otporno na sve vremenske uslove i da bude večno. Posle crtanja lika sledi rad pirografom.

Autor: LZS

Leave a Comment