Ponosni na postignuća zlatiborskog turizma

Vladimir Živanović, direktor TO “Zlatibor” nakon praznika sumirao je rezultate protekle godine i novogodišnjih praznika za Elektronske novine Zlatibora.

– Ponos i zadovoljstvo obuzimaju nas u prvim danima ove godine. Zlatibor je u ovo vreme najposećenije turističko mesto Srbije. Minuli praznici, a nadamo se i ceo januar, to su potvrdili: kod nas je Novu godinu dočekalo preko 50.000 ljudi. Ne samo porodičnih, nama uvek vernih gostiju – sada je i među mladima iz Srbije i regiona u trendu provoditi se na Zlatiboru. Tri novogodišnja koncerta na otvorenom prostoru Кraljevog trga besplatna za posetioce, koja su obezbedili opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor, bila su izuzetno posećena. Hiljade ljudi na obnovljenom trgu pored osvetljenog jezera u dobrom raspoloženju, uz pesmu, zabavu i vatromet, bez ijednog ozbiljnijeg problema. Hoteli, restorani, zabavni parkovi puni gostiju, sa bogatim programima u prijatnom ambijentu. Кod ”Gold gondole” redovi zainteresovanih za vožnje, oko 6.000 putnika prevezla je najduža panoramska žičara za četiri praznična dana – naveo Žovanović.

Da tu nije kraj, on dalje kaže:

– To, ipak, nije bio samo kratkotrajni uzlet ”zlatne planine”. Odlična posećenost nastavlja se i tokom januara. Ljubitelji skijanja uživaju na stazama Tornika, Obudovice, Avantura parka, drugi nalaze sadržaje za predah od obaveza, aktivan odmor, večernji provod. Popunjenost hotela i privatnih apartmana premašuje očekivanja u vreme epidemioloških mera, a posla ima za ugostitelje, trgovce, prevoznike i druge delatnosti. Sve nas ohrabruju ovakvi rezultati zlatiborskog turizma – rekao je Živanović.

Naravno, to sve nije došlo samo.

– S tim što oni nisu plod slučajnosti, nekog povoljnog spleta okolnosti. Zapravo, planirani su i očekivani. Višegodišnja ulaganja opštine Čajetina u infrastrukturu, objekte, sadržaje, ponudu, uz uporan rad Turističke organizacije Zlatibor na promociji i širenju potpune slike o najposećenijoj planini Srbije, ostvaruju željene rezultate. Pre svega izuzetnu posećenost i sve veći broj noćenja, ali i investicije u nove moderne hotele, apartmanska naselja, konačišta, pansione. Poseban zamajac uspehu daje ”Gold gondola”, najveće ulaganje opštine Čajetina, koja je za godinu svog rada potvrdila da turizmu Zlatibora donosi ključni iskorak.

-U minuloj godini TO Zlatibor uspešno je odgovorila na sve izazove. U promotivnim aktivnostima postavili smo visoke standarde, približujući gostima ponudu našeg turističkog mesta. Učestvovali smo na sajmovima, forumima i festivalima, sprovodili velike promotivne kampanje, u gradovima Srbije i regiona održavali promocije, ovde dočekivali svetske organizatore putovanja, ambasadore, novinarske ekipe. Posebna sredstva i napore uložili smo u digitalnu promociju, prvi pokrenuli i elektronske novine. Pustili smo u rad Destinacijski rezervacioni sistem kao digitalni katalog smeštaja, organizovali ”zelene ture” električnim autima i biciklima, doprineli snažnom razvoju kulture, uz niz drugih poduhvata. Takvo posvećeno delovanje nastavljamo i u ovoj godini – kaže direktor TO “Zlatibor”.

A u ovoj godini očekuje:

– Što se tiče turizma, sigurno je da nas čeka još jedna neizvesna godina. Nadamo se, ipak, da će se prilike normalizovati i naše aktivnosti biti usmerene na sajamske nastupe i studijske ture koje ćemo za potrebe promocije organizovati na Zlatiboru. Prioriteti su nam i pojačana aktivnost na društvenim mrežama, internet promocija i aktivna regionalna promocija po gradovima. U nove projekte uređenja turističkog centra Zlatibora uložićemo puno energije. Radimo projekte pešačkih i biciklističkih staza. U planu je izgradnja novih parkova za decu, za njih će projektno-tehnička dokumentacija uskoro biti gotova. Očekuje nas postavljanje turističke signalizacije na teritoriji cele opštine, izgradnja nove staze u Stopića pećini, unapređenje ponude u kampu ”Zlatibor” uređenjem novog prostora za glamurozno kampovanje (glamping). Prateći trendove i želje turista nudimo novi sadržaj okrenut očuvanju prirode i usklađen sa željama rukovodstva opštine Čajetina da postanemo prva ekološka opština u Srbiji. Tokom ove godine pripremamo i iznenađenja za turiste. Manifestacioni turizam podići ćemo na viši nivo. U leto na Zlatiboru održaće se nekoliko novih manifestacija koje turistima upotpunjuju boravak i pružaju novo iskustvo. Jednom novom počela je ova godina: to je ”Zlatofest”, za decu kojoj u pet dana kroz pesmu i igru pruža zanimljiva znanja i provod. Njome smo nagovestili promene u manifestacijama koje donosi ova godina – zaključio je Živanović

Autor: LZS, izvor: Elektroske novine Zlatibor

Leave a Comment