POČEO ŽESTIVAL!

Otvaranjem izložbe “Merkalije” počeo je “Žestival”

– Sedmi međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“ je privredno turistička manifestacija čiji je glavni cilj očuvanje tradicije, promocije i plasmana autentičnih proizvoda ovoga kraja. Njagov zadatak je da predstavi široj javnosti prirodne resurse, kulturno-istorijsko nasleđe i tradiciju regiona Zapadne Srbije kroz kulturno umetničke sadržaje i izložbe kao što je i ova pod nazivom „Meraklije“, priređena u čast festivala – istakao je otvarajući izložbu i “Žestival”, zamenik gradonačelnika Užica Dragoljub Stojadinović.

Narodni muzej Užice po prvi put u okviru ove manifestacije priređuje izložbu u galerijskom prostoru Jokanovića kuće, etnografskom spomeniku kulture koji je jedno vreme bio poznat i pod nazivom pecara, u vlasništvu jedne od najbogatijih trgovačkih porodica u Užicu, porodice Jokanović, koji su se bavili trgovinom vina i rakije i bili vlasnici nekoliko kafana u varoši krajem XIX i početkom XX veka. Upravo veza između Jokanovića kuće, odnosno pecare i Žestivala ponukala je autore ove izložbe da na njoj prezentuju materijal iz etnografske zbirke Narodnog muzeja Užice: posude od drveta, keramike i stakla koje su služile za nošenje, čuvanje i konzumiranje rakije i vina.

– Pune tri decenije brojnim edukativnim sadržajima, radionicama programskim i izložbenim aktivnostima prezentujemo kulturnu bašti nu našeg grada i upravo zbog toga mi je veoma drago što baš iz ove riznice “Žestival” kreće na svoj osmodnevni put – istakla je direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović, poželevši organizatorima da ovaj festival traje još dugo i da se svake godine iznova rađa sa novim idejama i sadržajima u cilju očuvanja tradicije i negovanja kulture sećanja.

Prema rečima predsednika Organizacionog odbora “Žestivala” Branislava Mitrovića već sedam godina festival usmerava pažnju i trudi se da zaštiti, prepozna i sačuva duh grada Užica.

– Jedan grad čini gradom njegova stvarnost ali i mitovi u njegovoj prošlosti, jedan grad čine ulice, trgovi utvrđenja, ali i biblioteke, galerije muzeji. Grad čine ulice i sokaci, ali i mnogi slojevi istorije zakopani ispod njih. Grad čine ljudi i priče koje stvaraju i sve to predstavlja duh jednog grada. Zato zapamtite da ako nestane duha našeg grada on će postati grad duhova – poručio je Mitrović.

Dijana Ristović muzejski savetnik, etnolog, Nevena Pantić viši kustos i Mira Ćuković konzervator, autori su izložbe “Meraklije”, koja između ostalog obuhvata i fotografije iz fondova Narodnog muzeja Užice, koje prikazuju način pečenja rakije i atmosferu u kafanama tog doba.

Prvo festivalsko veče upotpunio je i teatar Inat izvođenjem fragmenata iz predstave “Čudo u šarganu”.

Izvor i foto: Grad Užice

Leave a Comment