Počeo festival “Na pola puta”

Festival “Na pola puta”, koji okuplja pisce sa prostora bivše Jugoslavije koji drže predavanja deci u užičkim školama, a uveče se organizuju javna čitanja, počeo je sinoć izložbom knjiga kao umetničkih instalacija, autora Enesa Кurtovića, u užičkom Narodnom muzeju. Organizatori ovog sedamnaestog festivala su osnivač Užička gimnazija i Užička književna republika u sardnji sa Narodnim pozorištem Užice, Narodnom bibliotekom Užice, Osnovnom školom ”Nada Matić” i Umetničkom školom.

Naredna tri dana deset gostiju održaće časove u Užičkoj gimnaziji i OŠ “Nada Matić”, a večernja čitanja sun a maloj sceni Narodnog pozorišta Užice sa početkom od 20 časova.

Ružica Marjanović, profesorka srpskog jezika i književnosti u Užičkoj gimnaziji i idejni tvorac festivala, Ružica Marjanović, kaže da joj je posebno drago što po prvi put bivši učenik Ognjen Obrasdović, koji je bio u organizaciji festivala, sada se pojavljuje kao pisac.

–  Ognjen Obradović, bivši učenik, je festivalsko dete. On sada već ima dve ozbiljno dobre zbirke pesama, za prvu je dobio nagradu “Mladi Dis”, a druga je nedavno izašla i privukla je pažnju i u Srbiji i van granica – rekla je Ružica i dodala da joj je posebno drago što su tu još Enes Halilović, kao i Saša Madacki, kog publika neće upoznati kao pisca, već kao bibliotekara.

Ona je najavila i učesnike Dina Pešuta, Milana Tripkovića, Eminu Žuna, Nenada Veličkovića, Anu Кolarić, Dejana Ilića i Enesa Kurtovića.

Kurtović je nakon treće zbirke pesama doneo odluku da više ne objavljuje klasične knjige. On je reči i u nameri da dopre do čitalaca na neki drugačiji i zanimljiviji način, pretvorio u vizualnu umetnost.

– Osetio sam da tekst gubi bitku sa slikom i onda sam uglavnom kroz istraživanje kako da povežem tekst sa vizuelnom umetnošću, da bi ga na neki način učionio atraktivnijim za buduće čitaoce – rekao je Кurtović.

Za ovih 17 godina festivala održano je 177 predavanja, na kojima je učestvovalo 129 autora, više od 70 sati je bilo čitanja. Ove godine u organizacionom timu angažovan je 61 učenik, ne samo iz Užičke gimnazije, već i iz Umetničke i Ekonomske škole, što je bio cilj organizatora.

Autor: LZS

Leave a Comment