Počelo punjenje Zaovinskog jezera: PONOVO ĆE ZASIJATI SVOJOM LEPOTOM

Pre mesec dana Zaovinsko jezero je ličilo na veliku baru. Blatnjava obala, golo stenje, panjevi i poneko stablo koje je davno potpoljeno, davali su prizor iz nekih horor filmova. Nestala je sva ona lepota ovog bisera Tare. Ali, na sreću ovih prazničnih dana nivo jezera je počeo da raste i polako se vraća ona lepota.

– Svakog marta i aprila se ponavlja ista priča. Elektrana prazni jezero, potrebna im je struja. Kome i gde ide ta struja ne znamo. Ovo je jezero i napravljeno osamdesetih godina za tu svrhu, kao reverzibilno jezero. Puni se iz Drine i cevovodom uz Perućac i Taru. Tu vodu izbacuju velike pumpe, a kada treba struje samo se obrne smer i prazni se jezero. Dešava se i leti da ga ponekad isprazne, ali se i brzo napuni – kaže meštanin iz zasoeka Lazići.

On dodaje da se uvek jezero prazni od određenog nivoa.

– Tačno znam kada su dostigli taj biloški minimum po ostrvcetu koje se pojavi. To ostrvce mi meštani zovemo Zečiji brk. Bogami, lepo se vidi kada je voda na najnižem nivou. E, ovih dana su počeli da se puni. Čini mi se da se, evo danas, nivo podigao za dva metra – dodao je on.

Kaže da su oni navikli na ove prizore, ali da i dalje ne mogu da ostanu ravnodušni.

Jezero pre pražnjenja

– Nije nama sve jedno, a zamislite kako je turistima koji dođu. Meštani koji su ostali u Zaovinama uglavnom se bave izdavanjem smeštaja. Svi ti turisti koji dolaze puni su utisaka, očarani su lepotom jezera. Ali, kada je prazno, razočaraju se. Ipak, uvek im ostaje lepa i zdrava šetnja oko jezera, čist vazduh, pogled sa vidikovca na brani Lazići na brdo koje je obraslo Pančićevom omorikom… – kaže naš sagovornik.

Da podsetimo, da je pre tri godine ovako jedno pražnjenje jezero dovelo do velikog klizišta u zaoseku Mandići. Veliki deo brda se sručio u jezero i sa sobom povukao dvadesetak kuća i vikendica, lokalno groblje, šumu… Mnogi vlasnici su tada spašavali šta se moglo spasiti, rasklopili vikendice i preselili, groblje je iseljeno, a ruševine podsećaju da je tu bilo života.

Sve te ružne slike koje ostaju za nama. Sada je bitno da se jezero ponovo puni i da vraća svu onu lepotu koju je imalo na radost brojnim turistima koji ovih prazničnih dana borave na Tari.

Autor: LZS

Leave a Comment