POČELO LICIDERSKO SRCE: “Život je igra”

Svečanim defileom i porukom “Život je igra” otvoren je 14. Dečiji međunarodni festival folklora Licidersko srce u Užicu. Oko 1.000 učesnika iz 11 zemalja sveta svojim nošnjama zašarenilo je centar Užica.

Glavnom ulicom se čula muzika Bugarske, Češke, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Turske, Ukrajine, Grčke, Repupblike Srpske, Srbije i po prvi put iz Meksika.

Festival će tarjati do 19. avgusta, a pored Užica deca gosti i njihovi ansambli svoju kulturu i tradiciju će prikazati u Višegradu i na Zlatiboru. Programom su previđeni koncerti, izložbe narodnih nošnji zemalja učesnica u Jokanovića kući, folklorne i grnčarska radionica, kao i zumba žurka.

U pozdravnoj reči gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je istakla da Festival Licidersko srce u grad donosi duh tradicije i folklornog nasleđa čitave planete.

Ovo je način da razmenimo iskustva, upoznamo istoriju, kulturno nasleđe i tradiciju drugih naroda. Mladim je potrebno mnogo više ovakvih susreta jer je to najlepši put da na osnovu ličnog iskustva upoznaju vršnjake iz drugih zemalja i da kroz pesmu i igru grade nova prijateljstva – rekla je gradonačelnica.

Idejni tvorac i organizator festivala Licidersko srce je Udruženje građana Era koje ove godine obeležava 20 godina postojanja i rada.

Ovaj Festival širi ljubav, neguje prijateljstvo, spaja narode, otvara vidike i puni dušu. Šustite svoje srce da vas vodi i uživajte u novom prijatlejstvu. I kao što kaže himna našeg festivala “nek se vrti kolo, nek se čuje dečija graja i neka nas igra uvek spaja” rekla je Ivana Cvetković iz Organizacionog odbora festivala.

Borislav Makismović ispred Predstavništva Republike Srpske u Srbij rekao je da će tradicionalne igre iz Republike Srpske predstvaljati tri grada: Foča, Višegrad i Pale.

Licidersko srce podržavaju i Predsedništvo Republike Srpske u Srbiji, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova, te Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo pravde, opštine Čajetina i Višegrad.

Autor: LZS

 

Leave a Comment