Počela ispitivanja za budući auto-put Požega-Kotroman

Koliko je auto-put važan za razvoj industrije nekog kraja, toliko je važan i za turizam. Već duže vreme se najavljuje izgradnja auto-puta Požega-Kotroman, koji će svakako dati značaja razvoju turizma u ovom delu Srbije. Auto-put će biti veoma značajan u tom pogledu za Užice i seoski turizam, Mokru Goru, Zlatibor i Čajetinu, Požegu, ali i sve druge opštine u Zlatiborskom okrugu.

Danas su počela geotehnička i geomehanička ispitivanja na području grada Užica za budući auto-put Požega – Kotroman. Prema rečima gradonačelnice Jelene Raković Radivojević budući auto-put će biti u dužini od 61 km, a 26 km će prolaziti kroz teritoriju grada Užica.

– Po sadašnjim rešenjima najverovatnije izlazak i priključak na auto-put građani Užica će moći da urade na petlji Zlakusa, Mačkat i u neposrednoj blizini Avia pumpe. Mi pratimo i radimo analize za potencijalne industrijske zone, koje nedostaju našem gradu – rekla je gradonačelnica.

Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj rekao je da će na auto-putu Požega-Kotroman biti urađeno 66 tunela, 27 mostova, a od toga trećina će prolaziti kroz užičke mesne zajednice.

– Na celokupnoj deonici nema kuća za rušenje, a ovi radovi će dati analizu u kom pravcu i da li će biti pomeranja auto-puta. Očekujemo da će se geomehanička ispitivanja završiti u toku ove godine i najkasnije do proleća završiti idejni projekat, a posle toga se prelazi na izradu projekta za građevinsku dozvolu – rekao je Maksimović.

Vladimir Filipović sa Saobraćajnog instituta CIP rekao je da se trenutno rade geomehanička ispitivanja dve deonice, od Požege do Mačkata.

– Za idejni projekat potrebno je uradimo oko 4.000 m bušenja, a za projekat za građevinsku dozvolu još 11.000 m bušenja. Planiramo da do zime ili tokom zime završimo ova ispitivanja, da bi se krenulo u izradu projektne dokumentacije za auto – put – rekao je Filipović.

Autor LZS

Leave a Comment