Pastrmkom do turista

Selo Potpeć koje je na pola puta od Užica do Požege, odavno je poznato po Potpećkoj pećini, biseru Balkana zbog svog velinčanstvenog ulaza. Ali, ima još jedan razlog da se ponosi, da privuče još više turista i posetilaca. To su ribnjaci na reci Petnici. Na njenoj dužini od dva kilometra nalazi se oko dvadeset ribnjaka kalifornijske pastrmke. Zato nije ni čudo što više mladih ostaje u ovom selu.

Među njima je i Nenad Todorović. Domaćinstvo Todorović iz Potpeća već 35 godina na reci Petnici ima svoj ribnjak. Tradiciju uzgajanja kalifornijske pastrmke Nenad je nasledio od oca Zorana i dede Boža. Njihov ribnjak je skoro na samom izvorištu reke Petnice. Leti uz žubor reke Petnice i obilatom zelenilu predstavlja raj za oko i dušu. I zimi je lepo, jer se domaćin potrudio da staze ribnjaka i ogradu prilagodi ambijentu.

– Nekada su otac i deda napravili dva manja ribnjaka sa kalifornijskom pastrmkom za svoje potrebe. Od pre dve godine ja sam dodao još dva veća ribnjaka. U njima su kalifornijske pastrmke različitih veličina. Gaji se mlađ od 10 grama, pa na dalje. Potrebno je šest meseci da dođe do konzumne pastrmke. Kako rastu prebacujemo ih u druge bazene a i ishrana se menja – dodao je Nenad.

Nenad govori o Potpećkoj pećina, koju su izgradile vode ponornice, a koje izbijaju iz pećine i stvaraju Petnicu – pećinsku reku.

– Petnica se odlikuje po čistoći. Baš ta njena čistoća je pogodna za uzgajanje kalifornijske pastrmke pa nije ni čudo što samo na njenih dva kilometra dužine nalazi preko dvadeset ribnjaka. To je i razlog zašto u ovom selu mladi ostaju. Ovo je samo početak mog ozbiljnog rada. Planiram da ovde napravim mrestilište i da proizvodimo kalifornijsku pastrmku u velikim količinama – kaže naš sagovrnik.

Biće tu posla, nada se Nenad. Naročito leti, kada dolaze turisti, jer planira da u ponudi ima i sveže prženu i filetiranu ribu. I posebno, kaže ovaj mladić, sve više ljudi postalo je svesno koliko riba znači u ishrani, te su počeli da je konzumiraju svakodnevno, nevezano za postove.

Nenad kaže da je veoma bitna higijena bazena, kako leti, tako i zimi.

– Sada jednom sedmočno čistimo bazene. Snizimo nivo vode, a onda ribamo četkama i otklanjamo talog. Ako se ne čiste bazeni onda riba počinje da se oseća, a može i da se zarazi – dodao je Nenad.

Ali, reka Petnica i zimi i leti ima idealne uslove za uzgajanje kalifornijske pastrmke.

– Spoljna temperature nema uticaja na pastrmku, ali zato temperature vode ima jak uticaj. Temperatura vode u reci Petnici je oko devet stepeni, mada zna da padne i na šest stepeni, ali nikada ne ledi. Kada padne tako nisko onda riba neće da jede. Zbog toga ribu hranimo sa jačom hranom, dodajem hranu sa više masti. Ima gotova hrana da se kupi u granulama bogata proteinama i mastima italijanskog proizvođača. A leti, kada su vrućine, kada temperatura vode poraste do 13 stepeni masna hrana je na minimumu, jer riba dobija salo i može doći do srčanog udara. Zbog takvih uslova i zimi i leti imamo idealne uslove za uzgajanje kalifornijske pastrmke – obrazložio je Nenad.

Prvi ribnjak kalifornijske pastrmke na reci Petnici sagrađen je pre četiri decenije, odmah ispod same pećine. Sagradio ga je Petar Todorović. To je bio i prvi privatni ribnjak u tadašnjoj Jugoslaviji. Napravljen je za svoje potrebe, ali kako su učestali turisti, naročito oni sa Zlatibora, ribnjak se proširio, a nakon njega počeli su da se nižu ribnjaci na svakih sto metara.

Autor LZS

Leave a Comment