Ovogodišnji dobitnik Povelje “Pesničkih vatri zlatiborskih” je pisac Vladimir Pištalo

Na Zlatiboru je održana deveta manifestacija ”Pesničke vatre zlatiborske”, ovog puta u slavu 400 godina od rođenja Molijera.
Ceremonija proslave ”Pesničkih vatri zlatiborskih” tradicionalno je započela na Šumatnom brdu simoboličnim paljenjem vatre, a plamen je upalio ovogodišnji dobitnik Povelje ”Pesničkih vatri” Vladimir Pištalo.
Pištalo, dobitnik Povelje za svoje celokupno književno delo, simbolično paleći vatru u čast Molijera na Šumetnom brdu rekao je da oseća poseban pijetet stojeći tu gde su sahranjeni oni koji su se borili za slobodu, sa privilegovanim pogledom koji seže daleko unaokolo.


Svoje stihove pred okupljenima kazivali su i Novica Đurić, pesnik, pisac i novinar i predsednik Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja novinara Crne Gore, Dragan Alorić, pesnik i novinar Srpskog radija Crne Gore i Andrija Radulović, pesnik, esejista i antologičar, učesnici 59. Beogradskih međunarodnih susreta pisaca, koji već tradicionalno učestvuju i u manifestaciji „Pesničke vatre zlatiborske“.
Program je nastavljen u Кulturnom centru Zlatibor.


Uručujući Povelju, Arsen Đurić predsednik Skupštine opštine Čajetina, rekao je: “Želim da svi zajedno večeras uživamo u lepoti pesničke reči. Tradicionalna manifestacija Pesničke vatre zlatiborske održava se već deveti put ovde, i sa ponosom mogu da istaknem da smo prethodnih, a i ove godine, imali tu čast da ugostimo najznačajnije pisce iz Srbije i okruženja. Želim da kažem da je Povelja otišla u prave ruke i da sam ponosan na to što će ova povelja naći mesto među brojnim nagradama i priznanjima koje je gospodin Pištalo već ranije primio. U ime opštine Čajetina i svih njenih građana , čestitamo mu na dodeli ovog priznanja”.
Pisac Vladimir Pištalo, o svojim mislima i osećanjima u tom trenutku, rekao je: “Gledajući te iskre (vatrene) kako lete u nebo, ja sam mislio kako je to poruka sa Zemlje prema zvezdama, jer te iskre koje su sa nama, koje im mi šaljemo, na neki način im se obraćaju, i to je , po meni, smisao ove institucije i ovoga što mi večeras radimo. Još jednom se najiskrenije zahvaljujem na Povelji”.


Odabrane celine Pištalovih književnih dela čitali su Slobodan Ljubičić i Divna Marić, prvaci drame Užičkog narodnog pozorišta.
O radu i stvaralaštvu Vladimira Pištala govorio je novinar i publicista Nebojša Grujičić, a publika je imala priliku da čuje i poeziju Vaska Pope i Duška Radovića čime su obeležene i godišnjice njihovih rođenja. U slavu Molijera pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja je, na kraju programa, izvelo predstavu „Žorž Danden“, čime su završene 9. „Pesničke vatre“ u organizaciji opštine Čajetina,Turističke organizacije Zlatibor i Udruženja „Međunarodni festival sportskog filma“.

Izvor: TO Zlatibor

Leave a Comment