Ove godine Kustendorf on-line

Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 22. do 25. januara u onlajn formatu, najavili su organizatori.

Zbog zdravstvene situacije u svetu, na Mećavniku prvi put neće biti atmosfere po kojoj Srbiju prepoznaju na svim meridijanima.

– Publika će programske sadržaje moći da prati isključivo preko digitalne platforme, na veb-adresi kustendorf.online. Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Kustendorfa – saopštila je produkcijska kuća Emira Kusturice “Rasta internešnel”.

U okviru festivala, kao specijalna poslastica za sve ljubitelje filmske umetnosti, biće prikazani razgovori osnivača Emira Kusturice sa svim učesnicima festivala – sa autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa “Savremene tendencije”.

Takmičarski program 14. Kustendorfa sastojaće se od 22 kratkometražna filma domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, ove godine takmičiće se filmovi mladih režisera iz Poljske, Belgije, Srbije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Severne Makedonije, Nemačke, Rusije…

– Na konkurs je pristiglo 439 filmova. Izabrani filmovi odražavaju poetičnost i raznolikost čitave produkcije, a izdvajaju se po stilu i autentičnom pogledu na svet. U programu imamo 18 igranih, dva dokumentarna i dva animirana kratkometražna filma – objasnio je Kusturica.

U “Savremenim tendencijama” biće prikazane filmske poslastice, poput novog ostvarenja Andreja Končalovskog “Dragi drugovi!”, koje je dobitnik specijalne nagrade žirija Venecijanskog filmskog festivala.

Na Kustendorf se vraća tvorac ostvarenja “Zveri južnih divljina”, američki reditelj Ben Zejtlin koji je svojim prvencem na velika vrata, makar nakratko, vratio autorski pristup snimanju filmova u severnoameričku kinematografiju. Ovaj put publika “Kustendorfa” gledaće njegov film “Vendi”. Tu su i dobitnik nagrade filmskih kritičara na festivalu u Veneciji, film “Gospođica Marks” Suzane Nikijareli i “Kamenolomac” rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano de Serio.

U okviru programske celine Retrospektiva velikana, biće prikazane četiri epizode serije “Bila jednom jedna zemlja” Emira Kusturice. Ova programska celina posvećena je američkoj glumici Fej Danavej.

U okviru iste celine, gledaćemo poslednji film proslavljenog reditelja Kim Ki Duka “Rastvaranje”. Prikazivanje filma pratiće razgovor Emira Kusturice sa Dinarom Žumagalijevom koja je producirala ovaj film i u njemu igrala glavnu ulogu.

Međunarodni žiri čine autori dobro poznati ljubiteljima “Kustendorfa”: Aliče Rorvaher, nagrađivana italijanska rediteljka, glumac Miki Manojlović i Bruno Tarijer, snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske. Nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Izvor: Večernje novosti

Leave a Comment