Organskim lekovitim biljem i povrćem do zdravlja

Još pre 40 godina Gospa Tomić iz zlatiborskog sela Tripkova počela je da gaji lekovito bilje, a malo kasnije i povrće, ali samo organskog tipa. Kasnije joj se pridružio i suprug Milan, koga u početku nije interesovala poljoprivreda, te su nekoliko godina posle osnovali gazdinstvo Tomić. Ovo gazdinstvo je registrovano na 3,5 he i nalazi se na 15 km od Užica i 8 km od Zlatibora. Centar za organsku proizvodnju za Zlatiborski okrug, koji prati oko 30 domaćinstava organske proizvodnje, stavio je naše domaćine Tomiće na prvo mestu.

– Suština organske poljoprivrede je u tome da se ne koriste veštačka đubriva i nikakvi hemijski preparati za zaštitu bilja. Hranu za biljke prave mikroorganizmi i gliste koji žive u prvih 20 cm zemljišta. Oni su „kuvari“ hrane za naše bilje – kaže Gospa.

Tomići kompost, koji same proizvedu, stave na zemlju, a zatim „kuvari“ ga skuvaju i naprave potrebnu hrana.

– To je prirodni i zdrav način. Da bi imali „kuvare“ za naše biljke, treba da čuvamo tih 20 cm zemlje. Ako se doda veštačko đubrivo i hemijskim preparatom poprskaju biljke, uništava se taj sloj od 20 cm, pa biljke postanu bolesne. Pored toga, što taj živi svet u zemlji hrani biljke, on ih i čuva i štiti. U konvencionalnoj proizvodnji u Srbiji, prema zvaničnim podacima proizvede se 99 posto prskanog bilja, a oko 1 posto je organski, mada je možda taj procenat organske proizvodnje malo viši, jer se nisu svi proizvođači sertifikiovali.

– Zatim, veoma je važno oranje. Mi koristimo tradiciju i nauku. Jedan deo zemlje ne oremo, a ono što oremo je na tradicionalni način, odnosno oranje konjem u jesen na dubini 15 do 20 cm. Tako se ne ošteti živi svet. Na kanadskom Poljoprivrednom fakultetu stoji jedan plakat na kome piše da je jedan nemački naučnik Saks izmislio plug za oranje i tako neneo više štete svetu, nego svi Nemci u Drugom svetskom ratu. A Amerika je 1950. godine dekretom zabranila upotrebu dubokog oranja. Zašto? Pa, zato što svi ti mikroorganizmi gurnuti dublje u zemlju umiru – kaže Gospa i dodaje da pored oranja sa konjem i plugom, u jednom od vrtova, površine 5 ari, koristi specijalnu rusku alatku za površinsku obradu zemlje, sličnu motici.

Tomići na svom imanju proizvode kompast.

– Kompostna gomila je kraljica organskog vrta. Bez toga nema organske proizvodnje. Ona se jako lako pravi. Sva trava od kosidbe se složi na kompostnu gomilu, kao i svi delovi suvih biljaka koji se samelju i sav organski materijal koji se izbaci iz domaćinstva, a može i karton. Evropsko pravilo za kompastnu gomilu je 45 posto zelenog dela, 45 posto suvog dela i 10 posto izgorelog stajnaka – objasnila je naša sagovornica.

O pravljenju kompasta, „kuvarima“ i oranju“, kao i o veštačkom đubrivu i proizvodnji organskog lekovitog bilja i organskog povrća Gospa je napisala u svojoj drugoj knjizi Organski put do zdravlja.

Druženje sa lekovitim biljem je počelo još od detinjstva, jer ga je njena majka gajila. A njena majka živela je 100 godina. Gospa je kao gimnazijalka htela da postane doktor, ali život ju je odveo na drugu stranu, te je umesto medicine završila metalurgiju.

– Početkom devedesetih godina prošlog veka nabavila sam semenje od „Josif Pančića“ i od tada aktivno gajim organsko lekovito bilje. Sada imam 16 vrsta, žalfiju, matičnjak, neven, gavez, oman, nanu, bosilje, randofilje i druge, a tu je i ono samoniklo poput koprive. U proleće se ručno oplevi, svake druge godine nahranim ga kompostom, zalivam ga izvorskom vodom, tako da je sto posto organsko. Lekovito bilje je svemoćno – rekla je Gospa i dodaje da se žalfija na primer žanje 4 puta godišnje i to pre cvetanja, da se od nevena, radofilije, ruža skuplja cvet i slično.

Za žalfiju kaže: kome ispred kuće raste žalfija, taj će zdrav dočekati stotu, za matičnjak da je to biljka vedrine – turobne misli pretvara u lepe, dok gavez leči artritis, a za koprivu, dodala je Gospa, da postoje dokumenta koja pokazuju da leči metastaziran rak. Naša sagovornica govori i o lekovitom svojstvu sporiša kao leka protiv sterilnosti kod žena, dok za tri pomešane biljke kopriva, neven i sporiš, kaže da jačaju imunitet te ga preporučuje i za borbu protiv korone.

Uporedo sa lekovitim biljem Gospa i njen suprug Milan u organskim vrtovima gaje 20 vrsta povrtarskog bilja i žitarice – kukuruz osmak, soju, pasulj, grašak, boraniju, dinju, lubenicu i dr., a tu je i oko 100 stabala voćki raznih vrsta.

– Svaka vrsta povrća je prvo lek pa hrana. Ko koristi boraniju i sever neće dobiti šećer, kupus može da izleči čir i gastirtis, peršun ubija viruse i bakterije, beli luk leči sve kuge i viruse, a kraljica među njima je cvekla. Kada ljudske ćelije polude, kada ne slušaju, kada se dogode greške, cvekla tim poludelim ćelijama vrati pamet. Priroda nam je dala lekove svuda oko nas – kaže Gospa, a sve o lekovitosti 24 vrsta povrća, osam vrsta voća i sedam lekovitih biljaka napisala je u njenoj prvoj kjizi „Organski vrt put do zdravlja“ .

Od lekovitog billa prave čajeve, kapi i eliksire. Ubrano bilje suše u dve stare kućice, koje obavezno imaju dvoje vrata zbog promaje.

Ove godine su zadovoljni sa rodom svojih biljaka, pa ima i viška krompira, kupusa, crnog luka, belog luka, boranije, soje, jabuka i proje od kukuruza osmaka mlevenog na vodenici potočari, ali u ograničenoj količini.

Gospa kaže da će rado pomoći svakom koga interesuje organska proizvodnja lekovitog bilja i povrća i voća, te se može kontaktirati 064 1980 524 .

Autor LZS


 

Leave a Comment