OPTIMISTIČKE PROGNOZE TURISTIČKIH RADNIKA: Evo koliko bi u 2021. mogli da porastu prihodi od putovanja

Uprkos pandemijskoj krizi i velikom padu turizma u 2020. godini, te nastavku negativnih trendova na početku 2021. svetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta sa mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 odsto u odnosu na 2020.

Do 2023. bi se naime, kako predviđaju, turističko tržište trebalo jače oporaviti od pandemijske krize, naravno pod uslovom da se u 2021. pandemija počne jače ‘obuzdavati’, čemu bi trebala doprineti i primena vakcine, zbog čega su i u tom i drugim sektorima početkom 2021. optimističniji nego pre primene cepiva.

-Milijarde ljudi u celom svetu, njihovi životi i poslovanje su u 2020. pogođeni širenjem koronavirusa i raznim ograničenjima i protivpandemijskim merama, ali dolazak vakcine ipak daje nadu. Bude li sve išlo prema planu, globalno tržište putovanja i turizma moglo bi se potpuno oporaviti od pandemije koronavirusa do 2023. i postići rekordne brojke prometa – navode iz ITB-a i Statiste.

U Statisti s te strane predviđaju i da bi se već u 2021. globalni prihodi od putovanja i turizma mogli povećati za više od 50 odsto u odnosu na 2020. godinu, kao i da će ti prihodi nastaviti rasti i dalje, dok bi u 2025. mogli porasti i za više od 20 odsto naspram rekordne 2019. za svetski turizam.

Nasuprot tome, samo u oktobru 2020. turističkih dolazaka u svetu bilo je 72 odsto manje nego u isto vreme rekordne 2019. što je negativno uticalo i na brojne nacionalne turističke industrije, pa je tako na primer jedna od snažnijih svetskih putničkih industrija, ona nemačka, po podacima koje je izneo predsjednik njemačkog udruženja DRV Norbert Fiebig, zabeležila pad prometa od 28 milijardi evra ili 80 odsto.

Ističe i da je 94 odsto firmi u nemačkom turističkom sektoru imalo pad prometa, te da nijedna druga industrija nije zabeležila tako velike gubitke usled pogođenosti pandemijom koronavirusa.

I u Nemačkoj, kao i drugim zemljama Evrope i u svetu, pandemija je znatno više uticala tj. zaustavila dolaske stranih turista, dok je na domaći turizam manje uticala, te analitičari predviđaju da će se u Evropi i svetu u 2022. videti znatniji oporavak domaćeg turističkog tržišta.

Izvor: Blic

Leave a Comment