Opština Požega ulaže u turizam

POŽEGA – Opština Požega iz godine u godinu ulaže sve više u razvoj turizma, jer ima idealne uslove za to. Na teritoriji ove opštine nalaze se značajni kulturno-istorijski spomenici, ali isto tako ima povoljne uslove za razvoj seoskog turizma. Prema rečima predsednika opštine Požega Đorđa Nikitovića za ovu godinu iz opštinskog budžeta je izdvojeno oko 9,1 miliona dinara.

– Imamo veliki turistički potencijal u seoskom turizmu, naročito u Tometinom polju. Zato ćemo ove godine pokrenuti akciju da informišemo i na neki način edukujemo naše domaćine sa sela, koji se bave seoskim turizmom, da svoje turističke proizvode što bolje plasiraju i budu zanimljivi turistima. Inače, Tometino polje je pod samim padinama Divčibara, a predeo je stvoren da se uživa u tim livadama i četinarskim šumama. Tu ćemo obratiti posebnu pažnju u ovoj godini – rekao je predsednik opštine Požega.

Požega je opština poznata po svojim gastromanifestacijama. Đorđe Nikitović kaže skoro da nema sela u opštini koje nema neku svoju manifestaciju poput pasuljijada, gurmanijada, prasetijada, jagnjetijada, kupusijada, gulašijada. Te manifestacije su dosta posećene.

Predsednik opštine Požega posebno je istakao Muzej železnice, gde se nalaze izuzetni i vredni primerci lokomotiva.

Nikitović je naglasio da će poseban akcenat biti stavljen na Gornju Dobrinju.

– U Gornjoj Dobrinji je crkva i Milošev čardak. Planiramo da u narednom periodu u saradnji sa državom taj kompleks postavimo na viši nivo. Miloš je jedan od najvažnijih Požežana – kazao je predsednik.

Posebna mesta koja privlače turiste jesu crkve.

– U Prilipcu nalazi se crkva, koja je zadužbina Kneza Lazara iz 1374  godine. Na teritoriji opštine Požega nalaze se i crkva brvnara u Gorobilju podignuta 1705. godine, kao i manastir Svetog Đorđa u Godoviku iz 14 veka – kaže naš sagovornik.

Veoma značajan infrastrukturni objekat je bazen.

– U grdski bazen uložili smo preko 790 miliona dinara. U borićima pored bazena se nalaze „pečurke“ za odmor i tereni za rekreaciju, tereni za fudbal i odbojku, a veoma je pogodan i za noćne žurke – dodao je Đorđe Nikitović.

Pored bazena je u planu da se gradi i atraktivan avantura park, koji će sigurno biti zanimljiv posetiocima Zlatiborskog okruga

 

Autor LZS

1 thought on “Opština Požega ulaže u turizam”

Leave a Comment