Opština Čajetina i Grad Pirot najavili saradnju u oblasti sporta, kulture i turizma

Uspostavljanje saradnje i zajedničkog delovanja gradova i opština Srbije i zemalja u regionu je jedna od važnih pratećih aktivnosti i aktuelnog, ali i svih prethodnih izdanja Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru, tako da je ove godine partner festivala Grad Pirot.

Pozdravljajući goste grada partnera predsednik Skupštine opštine Čajetina i predsednik Organizacionog odbora Međunarodnog festivala sportskog filma Arsen Đurić naglasio je da je Festival nakon 12. sezona po ocenama gostiju, kritičara i publike izrastao u jednu ozbiljnu sportsko-kulturnu manifestaciju.

– Nije potrebno da posebno pominjem da opština Čajetina svoj razvoj zasniva prvenstveno na razvoju turizma na Zlatiboru, na najposećenijoj planini u Srbiji, jer se 80 odsto budžeta opštine puni baš iz te oblasti. Poznato nam je da i Pirot ima svojih turističkih potencijala, prvenstveno Staru planinu, i nadam se da će na delu ove planine koji se nalazi na teritoriji Grada Pirota da se grade značajni turističko ugostiteljski kapaciteti i da ćemo i u tom smislu u budućnosti ostvariti značajnu saradnju. Isto očekujem i u oblasti kulture – istakao je Đurić.

Predsednica Skupštine Grada Pirota Milena Dimitrijević se osim domaćinima posebno zahvalila njihovom Piroćancu, košarkaškom treneru Svetislavu Кariju Pešiću, zahvaljujući čijem radu i uspesima se grad Pirot, kao partner Festivala, našao na Zlatiboru. Predsednica Dimitrijević je istakla da je grad Pirot okružen predivnom prirodom Stare planine i Specijalnog rezervata prirode Jerma i u poslednje dve decenije se ubrzano razvija u oblasti sporta.

– Sportski biser koji smo ovog leta realizovali i na koji smo jako ponosni je kupališni kompleks Senjak, koji osim velikog otvorenog bazena podrazumeva i košarkaške terene, teretanu, čak i teren za šah sa sve figurama. I sve to smo izgradili od svojih sredstava, iz gradskog budžeta, a značajan broj kulturnih i sportskih projekata smo ostvarili putem programa prekogranične saradnje jer se nalazimo na nekih 30 kilometara od granice sa Bugarskom – rekla je Dimitrijević.

Upoređujući Zlatibor i Pirot, Bojan Aranđelović, većnik Grada Pirota za vanprivredne delatnosti, istakao je da vidi veliki broj sličnosti ove dve destinacije, počevši od predivnih planina Zlatibora i Stare planine, ali i brendova kao što su zlatiborska pršuta i pirotska kobasica.

– U toku je postupak da Stara planina dobije status nacionalnog parka, a značajno je da pomenem da se trećina svih vodopada Srbije nalazi upravo na Staroj planini i da se na teritoriji grada Pirota nalaze i dva manastira iz 14. veka što su svakako veliki potencijali za razoj turizma na teritoriji grada – zaključio je Aranđelović.

Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor konstatovao da ovaj festival sportskog filma raste iz godine u godinu i da je ponosan da je jedna od filmskih pratećih aktivnosti i saradnja opština i gradova i da se dosta toga već samo od sebe nameće po pitanju saradnje opštine Čajetine i Zlatibora sa gradom Pirotom, prvenstveno u oblasti turizma i tradicionalnih etno i prehrambeno prerađivačkih proizvoda.

Na Festivalu će u subotu, 26. avgusta, sa početkom u 15,10 biti prikazan dokumentarni film „Pirot – Moj grad“ u kome o svom gradu govore košarkaški trener Svetislav Pešić i gradonačelnik Vladan Vasić.

Izvor: Opština Čajetina

Leave a Comment