Opština Čajetina dobila po drugi put priznanje za Ekoopštinu

Francuski i srpski stručnjaci u oblasti ekologije i održivog razvoja su i ove godine prepoznali napore opštine Čajetina u ove dve oblasti i u dodelili joj nagradu Ekoopština u kategoriji održivo upravljanje vodama koju su u ambasadi Francuske ispred opštine Čajetina primili Milomir Tucović, direktor JKP Vodovod Zlatibor i Bojana Gudurić, rukovodilac odeljenja za tehničku pripremu i razvojne poslove.

Ambasador Francuske Pjer Košar je u uvodnom govoru prilikom dodele nagrada podsetio na misiju projekta Ekoopštin“, naglasivši bogatstvo interakcija koje je projekat podstakao između francuskih i srpskih partnera i opština i pohvalio motivisanost srpskih škola da se bave ekološkim temama. On je izrazio je nadu da će projekat Ekoopština postati stub francusko-srpske saradnje na temu održivih gradova.

Stručni žiri ovog takmičenja od prošlog maja prati rad srpskih gradova i opština posvećenih ekološkoj tranziciji u četiri ključne oblasti: upravljanje otpadom, upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada i održiva mobilnost. Posebnu potkategoriju konkursa čine Zelene škole, koja je namenjena osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Predstavnici pobednika su pozvani da učestvuju u studijskoj poseti Francuskoj krajem novembra 2023. godine gde će moći da se upoznaju sa praksom u oblasti upravljanja vodama u toj zemlji i kako bi primeri te prakse mogli da pomognu srpskim opštinama na putu ka uspostavljanju održivog upravljanja vodama.

Opština Čajetina je prethodne godine primila nagradu na konkursu Ekoopština u oblasti upravljanja otpadom.

Opština Čajetina

Leave a Comment