Oko 300 takmičara na Tara ultramaratonu

Na Tari su u organizaciji Udruženja Tara ultra trail održane četiri ultramaratonske trke. Tara je još jednom pokazala zašto je izazov za najhrabrije! U sve četiri trke učestvovalo je oko 300 takmičara iz Srbije i Makedonije.

Direktor trke Nikola Živković je rekao da je pokretač ove ideje njih nekoliko ljudi, – Pratili smo šta Tara može da pruži svima koji vole prirodu i planinu, pa se tako todila ova manifestacija. Ovo je trka bez prepreka, samo trčanje kroz šumske staze, preko livaca i potoka – rekao je Živanović.

Najteža trka je bila trka na 60km. Sa preko 3.000 metara kumulativnog uspona, TUT 60km kroz atraktivne predele, najraznovrsnije staze, prizora od kojih zastaje dah je bila ozbiljan izazov.

Prvo mesto je osvojio Dejan Todevski iz Makedonije sa vremenom 7 sati 28 minuta i 31 sekund. Željko Zeljković je bio drugi, a treće mesto su podelili Bojan Avramović i Nenad Tabandželić.

Bajinobaštanin Bojan Avramović, trećeplasirani, istrčao je trku za 10 sati i 10 minuta.

– Trka je bila veoma zanimljiva. U ovoj trci zavisiš samo od sebe, svoje pripreme i izdržljivosti – rekao je Avramović.

U ženskoj konkurenciji najteže TUT trke na 60km bila je Nevena Rajković. Drugoplasirana je bila Jelena Filipović, a treće mesto je osvojila Rebecca Fabrizi.

TUT trka 37 km je izuzetno brza i istovremeno zahtevna staza, uz obilje šumskih puteva, stazica, vidikovaca, izlaska na jezero. Ruta predstavlja kombinaciju staza TUT 25 i TUT 12 i sastoji se iz dva kruga (25km i 12km).

U kategoriji muškaraca prvo mesto je osvojio Aleksandar Radukin, drugi je bio Dimitar Todorovski i treće mesto Milijan Dimitrijević. U ženskoj konkurenciji prvo mesto je pripalo Ani Mislovaljević, drugo Žudani Đokić i treće Renati Štajner.

Ana Milosavljević je 37 km istrčala za 5 sati i 24 minuta.

– Trka je bila jako zahtevna jer je imala dosta podloge od kamenja, blata i trave. Bez obzira na to baš sam uživala. Nije strašno, ali je izazovno – rekla je Ana Milosavljević iz Beograda.

Aleksandar Radukin iz Novog Sada je ovu trku istrčao za 3 sata i 57 minuta.

– Slične terene imamo na Fruškoj Gori i slična je konstatna promena ritma. Međutim, Tara je tehnički zahtevnija, pa ispada da je Fruška Gora dobra priprema – rekao je Radukin.

TUT trka 25 je odlična ruta za sve ljubitelje srednjih trail „pruga“. To je ozbiljna staza sa 920 metara kumulativnog uspona i sa obiljem atraktivnih deonica „upakovanih” na 25 kilometara. Vidikovac Banjska stena, greben Čemerišta i Zaovinsko jezero, samo su neke od njih.

U muškoj kategoriji pobedio je Nikola Ilić, drugo mesto je zauzeo Lucas Bielsa i treće mesto je pripalo Nenadu Jovanoviću.

– Ovo je zahtevo trčanje. Najteži deo je bio oko Banjske stene i vidikovca iznad, a ima i dosta kamenja – rekao je zadovoljno Nikola Ilić sa Zlatibora, koji je 25 km istrčao za 2 sata i 27 minuta.

U ženskoj konkurenciji na 25 km najbolja je bila Snežana Đurić, druga je bila Sara Ilić i treće mesto je zauzela Lidija Radulović. Snežana je trku istrčala za 2 sata i 35 minuta.

TUT trka 12 je trka kao stvorena za sve ljubitelje kratkih, brzih staza. Iako dužine “samo” 12 kilometara, staza ide jednom od najatraktivnijih staza u Nacionalnom parku Tara, ka vidikovcu Banjska stena, kroz guste planinske šume, preko dugih livada i uskim “single track” stazama.

U muškoj kategoriji pobedio je Slađan Blagojević, drugi je bio Aleksandar Božović i treće mesto je pripalo Lazaru Momčiloviću.

– Ova trka je imala oko 400 kumulativnog uspona. Bavio sam se atletikom i trčao 400 i 800 m. Odlučio sam se na duže staze. U ovoj trci je bila jaka konkurencija i jako naporna staza sa dosta uspona. U poslednjih mesec dana sam pojačao treninge. U poslednjih pet do šest godina trčim tri do četiri ovakve trke godišnje – rekao je Slađan Blagojević, koji je ovu trku istrčao za 1sat i 4 minuta.

U ženskoj konkurenciji pobedila je Jelisaveta Jovičić, druga je bila Ivana Pavlović i treće mesto je pripalo Anastaziia Hallai. Jelisaveta je 12 km istrčala za 1 sat i 23 minuta.

Autor LZS

 

 

Leave a Comment