ODMOR NA TARI – Smeštaj od 25 do 120 evra

Tara planina ovih vrelih letnjih dana je prepuna turista iz cele Srbije, a nešto manje nego prethodnih godina, ima i stranaca. Obrasla četinarskim šumama, bogata vidikovcima, pešačkim i biciklističkim stazama, čistim izvorima, jezerima, ponudama od vodiča u obilazak do svih sportova na vodi, veoma je atraktivna za posetioce. Još prilika da se sretnu divlje životinje sigurno je za one koji vole prirodu ogromno zadovoljstvo i doživljaj više.

Ovih dana traži se smeštaj više. Skoro svi koji izdaju smeštaj na Tari su prepuni i rezervisani do sredine septembra, naročito oni pored Zaovinskog jezera. Cene privatnog smeštaja variraju, od 25 evra pa do čak i 120 evra.

– Mi ove godine nismo podizali cenu. Prošle godine je bilo od 30 do 35 evra, zavisno koliko je njih i koliko dana ostaju, pa i ove godine je ista cena u julu i avgustu. Imamo pun smeštaj do sredine septembra, a svaki dan najmanje po 30 puta zvoni telefon i traži se apartman. Uglavnom cene smeštaja su od 25 do 40 evra u ovom ovde delu na jezeru, ali ima i onih, za koje bih rekao da su bezobrazni, traže za prenoćište i 120 evra, a smeštaj nije ništa bolji nego moj. Možda je ružno što pričam, ali ima i onih koji su za dva noćenja uzeli 150 evra – kaže jedan vlasnik apartmana na samoj obali jezera.

I on i njegove komšije koje nude smeštaj obavezno imaju bočice alkohola i upozoravaju goste da vode računa zbog korone.

– Svi ovi turisti su pobegli od korone u planinu, ali opet moraju da vode računa, jer ovde ove godine stvarno ima dosta gostiju. Ima takvih gostiju koji se baš pridržavaju svih mera, ali ima i onih koji olako shvataju ovu situaciju – dodao je naš sagovornik.

Skočila cena placeva

Dok obilazimo ovo područje mnogobrojni automobili prolaze ka Lazića brani i u zaseok Jelisavčići na Zaovinskom jezeru. Mnogi se raspituju za smeštaj, ali slabe su nade da ga nađu. Neki bi rado kupili parcelu od nekoliko ari, ali i parcela nema mnogo. Meštani kažu da je cena ara placa pored jezera sa strujom i vodom dostigla i do 3.500 do 4.000 evra.

Jedna od malobrojnih plaža na Zaovinskom jezeru je krcata. Oko kilometar dugačka prekrivena je gostima iz Beograda, iz Vojvodine, Kragujevca, Niša… Da ne bude samo kupanje i sunčanje, u ponudi imaju vožnju kajacima, daskama sa veslima, ima i ronioca koji podučavaju druge da rone, vožnja brodićem po jezeru sa manjim brojem putnika… Oni koji imaju svoje vikendice voze svoje skutere, poneki veći gliser projuri, ima jedriličara, skijanja na vodi…

– Sve je ovo lepo, ovde korone nema. Narod došao malo da odahne od pritisaka koji trpi u gradu. Samo, mi ovde koji smo stalno, plašimo se da uskoro ova lepota ne bude upropašćena. Znate da je Oliver Mandić odavde i da je davno počeo da pravi svoj „Olivud“. Sada se uveliko priča da će uskoro „Olivud“ biti završen, a namena će biti da se pravi neki od rijalitija. Na sve to meštani ne gledaju sa odobrenjem, s obzirom da je ovo nacionalni park – kaže jedan meštanin.

Autor LZS

Leave a Comment