Odgođena Kolonija keramike “Zlakusa” za narednu godinu

Ovogodišnja jubilarna 25. Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“ odgođena je za narednu godinu u ustaljenom terminu, od 8. do 18. avgusta. Prema rečima Sofije Bunardžić, tvorca kolonije i predsednica Udruženja „Keramika Zlakusa“, razlog odgađanja je nemogućnost organizovanja dolaska umetnika iz inostranstva zbog pandemije virusa korona.

– Svoj dolazak bili su najavili umetnici iz Indije, Malezije, Novog Zelanda, Španije, Italije, Hrvatske, Rusija i td.. Međutim, jednostno, nije bilo moguće da oni dođu, pa smo koloniju odgodili za iduću godinu. Nadam se da će dogodine biti sve kako treba – rekla je Sofija Bunardžić.

Ona je dodala da je na dosadašnjim kolonijama učestvovalo preko 350 umetnika iz Srbije i 35 zemalja sa svih kontinenata. Umetnici tokom kolonije stvaraju svoja umetnička dela na stari, tradicionalan način na koji domaćinstva u Zlakusi rade više od 400 godina, odnosno, tehnikom koja je nova u teoriji savremene keramike nazvanoj „Zlakusa“ ili „Sofija-Zlakusa“. Taj tehnološki proces izrade keramike koji je veoma sličan onome u praistoriji, veoma je zanimljiv za savremenu umetnost.

Svi umetnici po toj tehnici prave svoje radove, koji se kasnije izlažu u Gradskoj galeriji.

Autor LZS, foto Sofija Bunardžić

Leave a Comment