Od stare škole prave Zavičajni muzej

Zahvaljući parama doniranim od Ministarstva pravde, prikupljenim po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, i Nacionalnom parku „Tara“, stara seoska škola u Zaovinama, u Lukama, dobiće novi indetitet i namenu. Biće pretvorena u neku vrstu zavičajnog muzeja.

 

Grupa entuzijasta Zaovljanaca zajedno sa urbanistom iz opštine Bajina Baššta Milošem Jelisavčićem pokrenuli su projekat „Stara škola za nove prilike – Zavičajni muzej“. Među njima je i Vasilije Đurić, nekadašnji učenik škole, koji kaže da su već počele aktivnosti na ovom projektu.

– Reč je o objektu od 300 kvadrata. Nacionalni park „Tara“ je finansirao tri miliona dinara promenu krova i dve prostorije su sređene. Sada smo od Ministarstva pravde dobili 1.750.000 dinara što će dobro doći za nastavak radova, koji bi trebalo da se završe krajem oktobra – kaže Vasilije Đurić.

Planirano je da se uredi prostor gde će biti zavičajna soba, izložbeni hol, sanitarni čvor i biće dovedena voda.

– Biće izloženi svi predmeti koji su sačuvani i vezani za školu, poput 12 školskih klupa tzv. skamija, koje još postoje samo će biti restaurirane, zatim biće izloženi drugi eksponati, kao i fotografije učitelja i đaka te škole. U holu biće postavljena kopija izložbe prote Milana Đurića, koja originalna postoji u muzeju u Užicu. Familija prote Đurića su bili sveštenici u mokrogorskoj crkvi 100 godina, njegova crkva je bila Bela crkva u Karanu, njegove zasluge su što postoji zgrada Gimnazije u Užicu i nekada pruga od Stalaća do Užica, a bio je i narodni poslanik ispred radikala u četiri saziva Skupštine u to vreme – kaže Vasilije.

Eksponati, koji će biti izloženo, nastaće kao rezultat likovnih i vajarskih kolonija, foto skupova i drugih manifestacija čije se organizacije tek očekuju. Biće sređen prostor za auto kamp, kao i dva apartmana. Vasilije kaže da postoji usmena saglasnsot Zavoda za zaštite prirode za uređenje ambijentalne staze kroz kanjon Belog Rzava, pa će u staroj školi biti kao neka recepcija za ulazak u kanjon Belog Rzava, koji pripada prvoj zoni zaštite i jedinstven po svojoj lepoti.

Inače, osnovna škola u Lukama u Zaovinama izgrađena je u periodu 1947. i 1948. godine, a kako Vasilije kaže, napravljena je kulukom.

– Čovek je koji se starao o izgradnji škole bio Damjan Đukić Đuka iz Jagoštice, koji je pre toga bio bibliotekar u Bajinoj Bašti. Prvi učitelj je bio Svetislav Abdulić, pa Mišo Đukanović, učiteljica Ljubica Cerović, posle nje Savo Obućina u čije je vreme zasađena topola, koja još uvek postoji. Sve 1986 godine škola je radila. Bilo je od 25 do 38 dece, a te poslednje 1986. godine bila su samo dva đaka. Bio je jedan pokušaj da se spasi pa je otvorena ambulanta, ali je radila kratko – seća se Vasilije.

Vidoje Lazić, predsednik MZ Zaovine, kaže da će završetkom ovog projekta Zaovine mnogo dobiti.

– Zbog svoje prirode Zaovine su interesantne turistima, ali ovakvim jednim objektom dobićemo jedan kulturni sadržaj, koji će samo oplemeniti naše selo – kaže Vidoje.

Autor: LZS

Leave a Comment