Obeležili 691 godinu postojanja grada Užica

Svečanom sednicom Grada Užica u Narodnom pozorištu obeležen je Dan grada i 691 godina postojanja, o kome svedoči pronađeni za sada najstariji spis u kome se pominje ime Užice. Sednica je održana uz sve epidemiološke mere i znatno smanjenim brojem zvanica. Pored rukovodstva grada prisutan je bio Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije, narodni poslanici, odbornici, načelnik Zlatiborskog upravnog okruga i čelni ljudi Zdravstvenog centra i užičke bolnice, kao i dobitnici zahvalnica i plaketa Grada Užica.

Predsednik Skupštine grada Branislav Mitrović rekao je da epidemija uslovila da se ne održe tradicionalne manifestacije i programi koji prate svečano obelažavanje Dana grada i zamolio Užičane da budu maksimalno oprezni.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je podsetila da se ime Užica pominje u Dubrovačkim spisima datiranim od 9. oktobra 1939. godina.

– Užice je čvor linija sreće i sudbine svakog ko se u njemu rodio, proživeo deo života ili došao da pronađe budućnost… U vreme ove epidemije Užičani su pokazali da u svakom zlu ima i mrva dobrog svojom solidarnošću i humanosti – rekla je gradonačelnica i poručila da je u ovom momentu najvažnije da se realizuju započeti projekti i pokrenu novi, ulaganje u javno zdravstvo, ekologiju i zaštitu životnu sredine, širenje komunalne infrastrukture, a tu je i rekonstrukcija trga i nova ulaganja u obrazovanje, saobaraćaj, kulturu, sport i predškolsko vaspitanje.

Nikola Selaković, generalni skeretar predsednika Republike Srbije, koji je poreklom iz užičkog kraja, a i nosilac Povelje Grada Užica, preneo je pozdrave i čestitke predsednika Aleksandra Vučića Užičanima.

– Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, do kraja ove godine trebalo bi da dođe u Užice i lično se upozna sa svim projektima koji se ovde uspešno realizuju, ali i da pomogne da se oni uspešno privedu kraju – rekao je Selaković i dodao da će se ove teškoće epidemije prebroditi ako se budemo zajedno držali i poštovali, ali na udaljenosti koju epidemiolozi zahtevaju, kao i brinuli o kvalitetu života.

Na svečanoj sednici povodom Dana grada Užica uručene su povelje dr Životi Markoviću i preduzeću Metal – komerc, a plakete su dodeljene dr Sofiji Brujić, dr Jovanki Čubrilo, Udruženju građana „Mitropolit Josif Cvijović“ iz Drežnika, Nemanji Rankoviću, Sašu Temelkovskom, dr Vladimiru Paunoviću i dr Tijani Marić.

Nosioci Nagrada za izuzetne rezultate u radu u 2020. godini su Dušan Drndarević, dr Petar Ristanović, Zdravko Aničić, Ognjen Zlatić i Dragutin Jelisijević.

Posebne zahvalnice za dobrotu, poštovanje, solidarnost i humanost primilo je 34 predstavnika institucija, firmi i kompanija koji su teškom vremenu pandemije korona virusa svojim akcijama, donacijama i humanošću pokazali veliku želju da pomognu društvenu zajednicu u kojoj žive.

Autor LZS

 

Leave a Comment